VNOG ontraadt ‘sterk’ om met Sint Maarten langs de deuren te gaan

Door Harry Schipper – 11 november is de dag, dat je met je lichtje normaal gesproken langs de deuren mag. Maar dit jaar liever niet in Harderwijk en Ermelo.

“Ouders hebben een eigen verantwoordelijkheid om de afweging te maken of ze op 11 november wel of niet hun kinderen langs de deuren laten gaan, maar het wordt sterk afgeraden om nieuwe besmettingen te voorkomen”, adviseert de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland aan de inwoners van Harderwijk, Ermelo en de andere 20 gemeenten die onder haar regio vallen.

Het negatieve advies om dit jaar Sint-Maarten te vieren werd gisteravond genomen en is vanmorgen gepubliceerd op de website van de VNOG. Daar staat ook dat wie toch langs de deuren wil gaan, de volgende maatregelen in acht moet nemen:
  • Houd voldoende afstand van mensen in de deuropening.
  • Heb begrip voor mensen die de deur liever niet open doen.
  • Overleg met kind(eren) wat te doen met niet-verpakt snoep wat ze hebben gekregen.
  • Zorg dat de begeleidende volwassenen (maximaal 4) te allen tijde 1,5 meter afstand houden van elkaar.
  • Organiseer geen activiteiten in de straat of buurt waarbij volwassenen in een groep bij elkaar komen.
Voor meer tips om tijdens dit soort dagen rekening te houden met de coronamaatregelen verwijst de VNOG naar de website van de Rijksoverheid. Daar staat het advies om met Sint-Maarten ‘alleen met het eigen gezin of met een klein, vast groepje langs de deuren te gaan’. Om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken is dat de groepsgrootte sinds de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jong van maandagavond teruggebracht naar twee. Als ze uit één huishouden komen, mogen het er meer zijn. En kinderen tot en met twaalf jaar tellen daarbij niet mee.
 
Voor volwassenen en kinderen vanaf dertien jaar geldt bovendien dat meezingen van liedjes zingen, zoals ‘Sint-Maarten, de koeien hebben staarten’ en ‘11 november is de dag dat mijn lichtje schijnen mag’ uit den boze is. Over het snoepgoed en fruit dat mensen uitdelen staat niets vermeld, maar aanbevolen wordt wel om met feestdagen ‘snacks’ op een ‘persoonlijk’ schaaltje te serveren.