Voor Sabine Verhoef staat korfbal komend seizoen op nummer 1

Door Marco Jansen - Sabine Verhoef verlaat Unitas na dit seizoen en gaat dan spelen voor LDODK in het Friese Gorredijk. Ze kwam op haar zestiende van Dindoa naar Unitas om in de A1 te gaan spelen. 

Zeven jaar later met veel mooie momenten in haar rugzak maakt ze een volgende stap richting de korfbaltop

Sabine Verhoef
(Foto Jan Hoekstra) 

LDODK of Unitas
Vorig jaar was er ook al interesse van LDODK, maar bleef ze bij Unitas. Ook nu was er veel belangstelling voor de topscoorster van Unitas in de zaal (85 doelpunten in 22 wedstrijden in de League 2). “Ik heb wel veel berichtjes gehad van clubs, maar uiteindelijk heb ik de laatste weken besloten dat het of Unitas zou worden of LDODK. Ik heb lang getwijfeld, want het was een super moeilijke keuze. Elke keer was er wel iets waardoor het fifty-fifty was. Ik hecht heel veel waarde aan de groep van Unitas en mijn leven is bij Unitas in Harderwijk. Maandagnacht dacht ik dat ik de knoop moest doorhakken voor mezelf. Het voelde ook als een last op mijn schouders waar ik mee zat. Maar ik voelde ook de kriebels dat ik de uitdaging heel graag aan wilde gaan om aan de bovenkant van de League te spelen. Dit moet ik gewoon doen.”
 
Trots
Het was voor Verhoef dinsdag best een lastige dag, geeft ze toe. “De mensen die ik persoonlijk moest spreken heb ik gebeld. Jan Hop en Gert-Jan van de Glind van het bestuur. Ze balen enorm voor Unitas, dat terug de League in gaat, en gaan mij erg missen in de groep. Maar ze zijn ook trots dat ik zo’n stap kan maken als Unitasser.”

’s Avonds maakte ze het voor de training bekend aan de groep. “Het is niet leuk als je voor jouw idee iets minder goed nieuws komt brengen, dat was een spannend moment. Maar met de super lieve reacties van de spelers en de trainers was ik wel blij. Ze vinden het super jammer voor Unitas en gaan mijn kwaliteiten missen. Dat doet ook wel een beetje zeer, maar ze gunnen het mij als persoon heel erg en het was fijn dat ze ook zeiden dat ze trots zijn. Als je zo’n kans krijgt, moet je de uitdaging aanpakken.”
 
Bij Verhoef is het gevoel ook dubbel. “Het doet zeer dat je je club het nieuws moet brengen, maar het is tegelijk een heel toffe uitdaging. Het doel om met Unitas terug te komen in de League is gehaald. Daar ben ik nog steeds hartstikke blij en trots op. Maar juist omdat we een hechte groep zijn heb ik het er veel over met de meiden, die mijn vriendinnen zijn, maar ook met de andere spelers van de selectie. Mijn ouders zijn vooral erg trots en stonden vanaf het begin achter mij, welke keuze ik ook zou maken. Ze begrijpen het en vinden het nu heel mooi dat ik deze stap durf te maken.”
 
Meedoen aan bovenkant
Verhoef heeft een goed gevoel bij LDODK, waar ze vorig jaar ook al op gesprek was. “Met Jan Niebeek hebben ze een heel goede trainer binnengehaald en ze hebben de ambitie uitgesproken om te willen professionaliseren. Ik heb gesprekken gehad met bestuursleden en met Gouke de Vries, de voorzitter, dat was al voordat bekend werd dat Jan Niebeek de nieuwe coach zou worden. Ook met speelster Femke Faber heb ik gesproken en met Jan Niebeek zelf. Het voelde nu heel erg dat er een kans lag die ik wilde grijpen. Ik ben nog jong, ik ben 23 en word in november 24. Ik wil mezelf heel graag ontwikkelen en wil eruit halen wat erin zit. Unitas komt uit de League 2 en hoopt natuurlijk in de League 1 te handhaven, terwijl LDODK al jaren bovenin de Korfbal League meedoet. Ik wil meedoen aan de bovenkant, het lijkt me tof om deel uit te maken van dat team en ik moet ervaren of ik daarin mee kan draaien. Ik wil graag met hun in de Ahoy finale staan en dat is waarom ik de stap maak. Mijn ambitie is het hoogste te halen.”
 
Korfbal op nummer 1
Haar stap naar LDODK betekent dat er ook in het leven van de Ermelose het nodige zal veranderen. “Dit half jaar studeer ik als het goed is af voor mijn studie social work op hogeschool Windesheim. Social work voor de sector van 0-23 jaar is heel erg breed. Ik kan dan jeugdconsulent worden, op een school werken of zou de kant van jeugdzorg op kunnen. Komend jaar maak ik de bewuste keuze voor mijn korfbalcarrière. Ik ben ook in dat opzicht nog jong. We gaan overdag trainen, dat zal ik dan moeten gaan combineren met werk. Dat is ook een toffe verandering en natuurlijk spannend. Ik ben benieuwd hoe dat gaat. Maar daar zijn nog geen concrete afspraken over gemaakt. Ik woon nu nog bij mijn ouders in Ermelo en zou graag op mezelf in Harderwijk willen wonen, dat heb ik wel duidelijk gemaakt.”

Sabine Verhoef