Weer thuisverlies voor DVS’33 Ermelo tegen Excelsior’31 (wedstrijdverslag)

Het is DVS’33 Ermelo in de tweede speelronde in de Derde Divisie wederom niet gelukt om de thuiswedstrijd tegen Excelsior’31 in winst om te zetten of zelfs maar een punt aan het duel over te houden.

De eerste helft was overduidelijk voor de bezoekers met een terechte voorsprong. Anderzijds bleef de schade nog beperkt en was er perspectief op een beter resultaat.

In de tweede helft kwam de geelzwarten de gelijkmaker toe, maar deze viel niet. Daardoor vielen de Ermeloërs in het nog prille seizoen terug van de koppositie naar de zevende plek.Peter Wesselink moest zijn selectie op twee plaatsen wijzigen en wel in het hart van de verdediging, terwijl hij niet kon beschikken over Olivier Pilon. Naast de aanvaller waren Tarik Evre en Jeremy Jonker geblesseerd. De oefenmeester had echter alle vertrouwen in het centrale duo Mark Bouwman en Sten Vreekamp.

Matige eerste helft DVS biedt Excelsior’31 voor rust mogelijkheden

Op papier schatte Peter Wesselink zijn selectie net wat hoger in dan die van Excelsior’31, hoewel de Rijssenaren zich op het middenveld wel versterkt hadden. De twee ploegen hadden geen geheimen voor elkaar en de twee hoofdtrainers zijn bekend met elkaars visie op het voetbal en hebben gelijke ideeën over het druk zetten. Dat beiden ook nog eens aanvallend willen voetballen, leek een garantie voor een aantrekkelijke wedstrijd. Het verschil zou in dit duel dan ook wellicht niet in de tactiek zitten, maar in de uitvoering daarvan.

De Twentenaren voldeden voor de rust aan hun instelling. Waar Jurjan Wouda toch een accentverschil legt, is in het fysieke gedeelte. Daar traint hij bewust op en in de eerste helft troefden de roodwitten DVS op dat gebied ook af. Dat kwam ook, doordat de thuisclub te veel in de persoonlijke duels kwam. Dat was weer het gevolg van het gebrek aan opbouw van achteruit. Alleen achterin werd rondgespeeld en verder werd heel snel de diepte gezocht. De hoge ballen waren of te hard of een prooi voor de Rijssense verdedigers, maar de Ermeloërs slaagden er evenmin in om vanuit de tweede bal te voetballen.

Het initiatief lag van meet af aan bij Excelsior’31, hoewel de eerste tien minuten nog geen kansen bood. De eerste doelpoging was zelfs voor DVS, toen Daan Huiskamp in de 10e minuut makkelijk ingreep op een voorzet van Pim ten Have en met een verre uittrap Benjamin Roemeon op rechts wegstuurde. De aanvaller nam de bal in een keer op de pantoffel, maar het schot was niet moeilijk genoeg voor doelman Melvin Koetsier.

Uit de tegenaanval zette Vincent Schmidt zijn ploegmaat Hakim Ezafzafi in het Ermelose strafschopgebied, maar die liep in de fuik bij Mark Bouwman en Sten Vreekamp. DVS creëerde voetballen dan weinig, maar Mark Bouwman bereikte in de 13e minuut met een lange bal Ali Akla, die op kracht Vincent Schmidt achter zich liet. Vervolgens ging de aanvaller binnen de beruchte lijnen na het contact, maar scheidsrechter Paarhuis uit Hellendoorn zag er geen kwaad in.

De grootste kans van de wedstrijd ontstond in de 7e minuut voor de bezoekers. Zij mochten net op de helft van DVS een vrije trap nemen en Dérian Reinders tikte de bal twee meter verder dan het plaats delict, maar dat mocht van de leidsman. De geelzwarten hadden geen druk op de bal en de snelle spelhervatting zette Thomas Sander vrij voor Daan Huiskamp. Het schot ging echter vanuit riante scoringspositie hoog over. De mogelijkheden zouden heel schaars zijn voor de rust en een daarvan werd in de 20e minuut weggewuifd vanwege buitenspel.

De pass van Ali Akla op Benjamin Roemeon was afgemeten, maar de vlaggenist onderschatte de starsnelheid van de rappe aanvaller, die duidelijk achter zijn man vandaan kwam. Direct hierop lag de 0-1 aan de andere kant erin. Na een goedlopende aanval legde Hakim Ezafzafi een breedtepass vanaf links af op Dérian Reinders en zijn schot paste precies in de uiterste hoek.

De topscorer van weleer aan Rijssense kant is nu veel meer een aanspeelpunt voorin en aangever. Zo ook in de 23e minuut na het afleggen op Jamarro Diks op rechts. Zijn inzet ging voorlangs. Ondanks het matige voetbal van DVS ontstonden er rond de 28e minuut toch weer twee mogelijkheden. Op karakter kwam Benjamin Roemeon bij de cornervlag in balbezit en in het vervolg speelde Adriaan Kruisheer Stef Nijland aan. Die stond echter niet goed voor de goal en bovendien werd de inzet goed verdedigd ten koste van een hoekschop. Even later kwam een afvallende bal voor de voeten van Benjamin Roemeon.

Zijn schot had niet de gewenste hoogte om de te ver voor zijn doel staande Melvin Koetsier te verslaan. Het doorzetten van Niels Leemhuis in de 32e minuut bood Niek Davina bij de eerste paal een doelpoging, maar dat ging via Sten Vreekamp naast. Leemhuis liet in de 39e minuut weer twee DVS’ers staan en zijn voorzet kwam bij Mirko Zwiers. Zijn inzet ging richting linkerbovenhoek, maar met het hoofd veranderde Mark Bouwman de koers van het schot, zodat slechts een corner resteerde.

In de 41e minuut kon Excelsior’31 door gegroepeerd de bal te veroveren en de aanval opzetten, waaruit Reinders Niels Leemhuis bediende. Maar ook DVS loste dat gegroepeerd op met de sliding van Adriaan Kruisheer, waardoor de actie vertraagde en Mark Bouwman en Sten Vreekamp het gat verkleinden. Aan de inzet lag het dus niet bij de Ermelo het gat verkleinden. Aan de inzet lag het dus niet bij de Ermeloërs. Behalve een kopbal van Mark Bouwman met te weinig kracht uit een vrije trap van Stef Nijland in de 42e minuut kreeg DVS voor de rust geen mogelijkheden meer. Na een goedlopende aanval van de Rijssenaren moest Daan Huiskamp voor de rust nog eenmaal handelend optreden. Hij dook een schot van Dérian Reinders in de 43e minuut goed uit de hoek. Gezien het overwicht en de kansen had de schade van 0-1 halverwege groter kunnen zijn. DVS wist, dat het na de uit een ander vaatje moest tappen.

Gelijkmaker blijft uit na rust

… en deed dat ook. Peter Wesselink pleegde twee wissels. Mark Bouwman bleef in de kleedkamer achter voor Christiaan van Hussen, die in het centrum van de verdediging ging spelen, evenals Finn Kluiver, waarvoor Roald de Vries in het veld kwam. Dat zorgde meteen al voor meer opbouw van achteruit. Bovendien gingen de geelzwarten meer persoonlijke duels winnen en werd de bal sneller heroverd. Zo hield Coen Vloedgraven op basis van inzet in de 46e minuut een aanval levend, waarna het schot van Ali Akla voorlangs ging, maar daar was wel een handje van doelman Melvin Koetsier nodig. De volgende aanvalsopzet direct hierop zorgde eveneens voor gevaar. Uit de voorzet van Abderrahim kwam Ali Akla helaas net wat te veel onder de bal, waardoor zijn kopbal over ging.

De bordjes waren verhangen, zo bleek met Excelsior’31, dat er nu voornamelijk achteraan moest lopen. Dat nam natuurlijk net weg, dat er voor de bezoekers ook mogelijkheden waren vanuit de omschakeling. Waar Sten Vreekamp er bij een counter tegen Thomas Sander eerder nog goed het oog op de bal hield, kwam het in de 59e minuut wel tot een serieuze doelpoging voor de gasten.

Uit een diepe bal over rechts legde Dérian Reinders goed terug op Hakim Ezafzafi, maar Daan Huiskamp ranselde het leer uit het doel. Jurjan Wouda moest even later gedwongen wisselen; Jamarro diks verliet geblesseerd het veld en Walter Dias Nzasi kwam erin. In de 62e minuut was Excelsior’31 heel dicht bij een 0-2, toen Jasper Veltkamp in het Ermelose strafschopgebied Hakim Ezafzafi bereikte. Op kracht kwam de aanvaller tussen twee DVS’ers nog tot een ultieme doelpoging, waarbij het speeltuig wel over Daan Huiskamp tikte, maar de paal redding bracht voor de thuisclub. De rebound was voor Dérian Reinders, die hoog over schoot. DVS bleef op jacht gaan naar de gelijkmaker en bij de bezoekers deed het eerste geval van kramp zich voor. De Ermeloërs leken fitter in die fase van de wedstrijd met perspectief op minimaal een punt.

Een goede aanval, waar Abderrahim Loukili breed speelde op Benjamin Roemeon, die op zijn beurt zag, dat Stef Nijland er beter voorstond, was de gelijkmaker in de 69e minuut nabij. De oud-prof had een schot in gedachten, zoals een week eerder in Goes, maar trof nu de lat. Het gevaar was nog niet weg en Coen Vloedgraven zorgde ervoor, dat Adriaan Kruisheer kon aanleggen voor een schot. Dat ging naast. Een minuut later kreeg Excelsior’31 na balverlies opnieuw een kans, waarbij invaller Walter Dia Nzasi kon schieten. Sten Vreekamp hinderde daarbij dusdanig, dat het schot geen doel trof, maar moest dat wel bekopen met een blessure.

Maarten van Dijk kwam voor hem in het veld. DVS ging nu met drie man achterin spelen en probeerde de druk op de gasten nog te vergroten. Jurjan Wouda had toen de doelpuntenmaker al gewisseld voor Hielke Penterman. Er lag in de 79e minuut veel ruimte op rechts voor Excelsior’31 met drie spelers vrij aan die kant, maar de wisselpass van Sander Thomas pakte totaal verkeerd uit en kwam in de voeten van Benjamin Roemeon. Die stoomde op tot de ‘zestien’ en schoot vervolgens te gehaast in en bovendien in de hoek, waar de doelman stond. Twee minuten later stompte de goalie een voorzet van Maarten van Dijk net voor het kopgrage hoofd van Ali Akla weg. Het laatste gevaar voor de Rijssenaren ontstond twee minuten later, nadat de mee opgekomen Christiaan van Hussen goed verdedigd werd en er via de linkerflank gecounterd werd.

Walter Dias Nzasi werd tussen twee DVS’ers bereikt door Hakim Ezafzafi en de fysiek sterke invaller kwam nog wel tot een schot, dat door Daan Huiskamp in twee instanties werd gekeerd. De tijd begon natuurlijk wel te dringen, maar na een goede combinatie over links legde Coen Vloedgraven de voorzet van Benjamin Roemeon af terug op Ali Akla. Zijn inzet ging via een Rijssenaar naast. De extra tijd was al aangebroken, toen Stef Nijland Benjamin Roemeon vlak voor het Rijssense doel zette, maar het tussentijdse balcontact van Ali Akla zorgde voor het vlagsignaal wegens buitenspel. De doelpoging stuitte overigens ook op de goalie. DVS gaf het nog steeds niet op en een diepe bal van Roald de Vries, bedoeld voor Stef Nijland, landde voor Coen Vloedgraven. Hij had wat moois in gedachten met zijn schot buitenkant voet. Dat ging echter naast, waarmee het laatste kruit verschoten was. Op basis van de tweede helft was de gelijkmaker verdiend geweest, maar de wedstrijd werd vooral voor de rust verloren.

“Teleurgesteld over onze eerste helft”

De teleurstelling betrof vooral het verlies in deze wedstrijd en niet zozeer, dat dat tegen zijn vorige club was, liet trainer Peter Wesselink na afloop voor de camera van DVS-TV weten: “Ik was voornamelijk teleurgesteld over ons spel in de eerste helft. Die eerste helft bleef heel erg hangen in de groep. We hadden weinig initiatief, we creëerden niks en dan wordt het heel statisch. We moeten het vooral bij onszelf zoeken, want we hadden weinig initiatief. Excelsior vond het prima, dat wij de bal achterin rond speelden en als de bal naar voren ging, waren we hem ook alweer snel kwijt. Daardoor kwamen er veel schakelmomenten en kwamen we in grote ruimtes te spelen. Als je bij de eerste of de tweede bal de bal verliest, heb je geen tijd om de organisatie neer te zetten. Dan kan Excelsior zich daar makkelijk onderuit voetballen. In de rust hebben we gezegd, dat we aan de bal beter moesten spelen. In het centrum moest meer gebeuren met Christiaan voor Mark.

Als er wat aan de zijkanten gebeurde was dat voornamelijk aan de rechterkant. Ook daar moest wat gebeuren en daarom heb ik Roald gebracht voor Finn. Hij durft toch wat meer te voetballen en in te spelen. We hadden veel meer druk en hebben ook volop kansen gecreëerd. Zij stonden voor hun zestienmeter en dan is het hartstikke lastig om daar doorheen te komen, maar we hebben ons er nog wel een paar keer knap doorheen gevoetbald. We hebben nog een paar goede kansen gehad, maar hebben ons niet beloond.” Toch bood het vertoonde spel in de tweede helft voldoende perspectief voor de lastige uitbeurt tegen SteDoCo, aldus de oefenmeester: “We moeten niet blijven hangen in de teleurstelling over de eerste helft, maar het goede spel in de tweede helft moet beklijven. Als we hetzelfde niveau als in de tweede helft aantikken met veel initiatief, kunnen we tegen elke ploeg meestrijden.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Coen Vloedgraven, Mark Bouwman (46’ Christiaan van Hussen), Sten Vreekamp (73’ Maarten van Dijk), Finn Kluiver (46’ Roald de Vries), Adriaan Kruisheer, Stef Nijland, Lars Dekker, Abderrahim Loukili, Ali Akla, Benjamin Roemeon.

Opstelling Excelsior’31: Melvin Koetsier, Pim ten Have (78’ Stijn Beverdam), Niek Davina, Mirko Zwiers, Vincent Schmidt, Niels Leemhuis, Jasper Veltkamp, Dérian Reinders (72’ Hielke Penterman), Jamarro Diks (61’ Walter Dia Nzasi), Hakim Ezafzafi, Thomas Sander.