Wuestman winnaar 25ste Linnaeusonderscheiding ‘Werkgeluk en sociaal maatschappelijke betrokkenheid’

Door Marco Jansen - Wuestman is uitgeroepen tot winnaar van de Linnaeusonderscheiding 2024. De in Harderwijk gevestigde onderneming voor projectinrichting, audiovisueel en facilitair & supplies is volgens de jury een ‘prachtig Noord-Veluws familiebedrijf en een begrip in Harderwijk en omgeving’. 

De jury kende de prijs toe vanwege ‘uitzonderlijke sociaal-maatschappelijke betrokkenheid’.

De onderscheiding werd uitgereikt in Hotel de Heerlickheijd van Ermelo, waar op donderdag 18 januari de jaarlijkse bijeenkomst De Ontmoeting plaatsvond. Nadat sprekers Henk Vermeer (tweede kamerlid en medeoprichter BoerBurgerBeweging) en Jacco Vonhof, (voorzitter werkgeversorganisatie MKB-Nederland) op het podium waren geïnterviewd, werd de spanning opgevoerd door Joost Fraanje voor hij de winnaar van de 25ste Linnaeusonderscheiding bekend maakte. Als voorzitter van de jury las hij de ‘podiumversie’ van het juryrapport voor. “Wuestman houdt zich uitstekend staande in een wereld die continu in beweging is, door zichzelf iedere keer weer opnieuw uit te vinden. Daarbij toont het bedrijf groot inzicht in innovatie. Deze winnaar staat als een huis.”

Wuestman is in 1870 opgericht en vierde in 2020 het 150-jarig bestaan. Begonnen als boekhandel en boekbinderij veranderde de focus van het leveren van producten voor het kantoor naar turn-key projecten op het gebied van projectinrichting en audiovisueel. In 1995 kreeg het bedrijf het predicaat hofleverancier. De fysieke winkel is sinds november 2023 gesloten, de meeste kantoorartikelen zijn via de webshop beschikbaar. De locatie wordt nu een Experience Center om de beleving van kantoorinrichting te laten zien.
 
Belangrijk voor het winnen van de Linnaeusonderscheiding is dat de genomineerde aantoonbaar sociaal maatschappelijk betrokken is, een goed en sociaal personeelsbeleid voert, inspireert en opleidingsmogelijkheden biedt, opvallend ondernemerschap vormgeeft en duurzaam is ten aanzien van milieu.

Er waren 15 nominaties, maar Wuestman valt volgens Fraanje ‘overal in het mandje’: “Van potloden, pennen en kantoorartikelen hebben ze de transitie gemaakt naar audiovisueel en een totale kantoorinrichting. Dat vinden wij bijzonder en knap. Daarnaast creëren ze werkgeluk. De menselijke groei moet centraal staan. Dit vinden wij essentieel, want goede organisaties gaan voor duurzame relaties met hun personeel en hun omgeving. Helemaal in deze maatschappij waar je steeds meer individualisme ziet, hebben we elkaar nodig”
 
‘Lopen op een goed pad’
Directeur Ruurd Wuestman is ‘hartstikke trots’ als hij op het podium de sculptuur van Monique Spapens van Fraanje krijgt overhandigd. De sokkel stelt het leven voor en de bollen staan symbool voor de facetten van de samenleving. “Ik ben enorm dankbaar voor deze oorkonde en zeer vereerd om in het illustere rijtje van mooie bedrijven plaats te nemen”, doelend op de 24 eerdere winnaars die als Linnaeuskring voor deze gelegenheid ook zijn uitgenodigd. “We zijn van kantoorvakhandel richting audiovisueel (beeld en geluid) geëvolueerd en leggen de nadruk op totaaloplossingen voor de zakelijke markt en overheden (gemeenten). We richten ons op werkgeluk, dat begint bij de medewerkers. Ze mogen zichzelf ontwikkelen en we gaan een vitaliteitsprogramma opzetten met pilates en bokslessen om ze actief te houden.”

Wuestman (57), de vierde generatie van het familiebedrijf, vervolgt: “De meesten blijven lang bij ons. Er zijn er ook een aantal vertrokken omdat ze dachten dat het gras bij de buren groener zou zijn, maar afgelopen jaar zijn er drie ook weer teruggekomen omdat het bij Wuestman zo gek nog niet is. We lopen op een goed pad en gaan lekker zo door.”
 
‘We doen het samen’
Arthur Noordermeer (54) is sinds 2004 bij Wuestman werkzaam en vormt samen met Ruurd Wuestman en Stéphan van der Spruit de directie. Hij wil laten zien dat het geen feestje voor de directie is. Het begon als een selecte groep, maar vervolgens kwamen de aanwezige medewerkers het podium op. “Dit is een kwart van ons bedrijf; in totaal zijn we met zo’n 50 mensen en we doen het samen. Stuk voor stuk, iedereen is superbelangrijk. Ik feliciteer ook onze medewerkers met deze prachtige prijs.”

De kernwaarden van Wuestman zijn bevlogen, innovatief en duurzaam. “Wij hanteren ook de Bijbelse principes van vrede, blijdschap en rechtvaardigheid. Daar werken we intern en extern aan met onze klanten. Sociaal doen we veel en zijn betrokken bij vele lokale en regionale initiatieven, verenigingen en stichtingen. We geven 15% van onze winst aan goede doelen.”
 
Cheque voor Stichting Present
De bijbehorende cheque van 500 euro schenkt Wuestman aan een lokaal goed doel. Noordermeer maakt bekend dat dit Stichting Present Harderwijk zal zijn, waar hij in het comité van aanbeveling zit. “Er zijn een aantal goede doelen genoemd door onze medewerkers en dit is Stichting Present Harderwijk geworden. We doen elk jaar een Present dag met ons personeel en gaan dan klussen bij een stichting, vereniging of bij mensen thuis.”

Wuestman winnaar 25ste Linnaeusonderscheiding
Fotobijschrift: Ruurd Wuestman toont de Linnaeusonderscheiding, midden Arthur Noordermeer. De cheque wordt gedoneerd aan Stichting Present. (foto: Henk Merjenburgh voor VNO-NCW Midden