Drie dinsdagen in juli en vier in augustus is de Stationsstraat in Ermelo gevuld met zo’n 180 kramen en grondplaatsen voor de jaarlijkse Zomeravondbraderie. Er is muziek op de terrassen en na afloop is er een gezellige afterparty op het Molenaarsplein. De avondmarkt trekt zowel inwoners als vakantiegangers naar het dorp en zorgt zo voor een bruisend centrum.
Sinds 2023 zijn er zeven braderieën, voorheen waren dat er zes. “We hebben dit uitgebreid, zodat heel Nederland in de vakantieperiode profiteert. De vakantie is in Zuid-Nederland afgelopen vrijdag begonnen, komende vrijdag krijgt het noorden vakantie en de dinsdag erop is de eerste braderie. Dat gaat door tot en met de laatste dinsdag van augustus als onze eigen regio midden nog vakantie heeft”, legt Ronnie Regeling van organisator VVV Ermelo Buitenleven uit.Dit jaar is de Zomeravondbraderie op dinsdag 15, 22 en 29 juli en op 5, 12, 19 en 26 augustus
Sociaal aspect
“We hebben wat uitgebreid omdat het goed aanslaat bij zowel standhouders als de lokale ondernemers. Ook de winkeliers en horeca profiteren ervan. Vanaf 20.30-23.00 uur is er livemuziek op het Molenaarsplein. Mensen maken er een uitgaansavond van en gaan daarna nog de kroegen in. Het is juist de combinatie die het leuk maakt voor zowel de vakantiegangers als de plaatselijke bevolking. Mensen ontmoeten elkaar op de terrassen. Er is veel gezelligheid in het dorp.”
Grote omvang
De braderie is van 18.00-21.00 uur en telt in totaal zo’n 180 kramen en grondplaatsen verspreid over de hele Stationsstraat. “De ene week wat meer dan de andere, maar veel standhouders komen alle dinsdagen. Standhouders die zeven keer komen en vooruitbetalen krijgen voor de laatste keer een korting. Het is van het Molenaarsplein tot de Immanuelkerk in één lange straat door het centrum, die je in beide richtingen kunt lopen. Voor de standhouders is het fijn dat ze niet in achterafstraatjes terechtkomen. Ze kunnen vanaf 16.00 uur al beginnen met het inrichten van hun kramen en hebben best wel wat tijd om te verkopen. Het voordeel van een avondmarkt is dat het publiek zomers met hogere temperaturen overdag als het ’s avonds afkoelt zin hebben om nog even naar het dorp te komen.”
Diversiteit
Het aanbod is dan ook heel divers: kleding, tassen, riemen, sieraden, edelstenen, parfums, bed textiel, hobbyisten met eigengemaakte creatieve artikelen, etenswaren, snoep, decoratie, droogbloemen, boeken… “Het is altijd weer een uitdaging om er een mooi gevulde en diverse markt van te maken. De bijzonderheden zoals puzzels, een spelletjeskraam en schilderijen maken het speciaal.”
De braderie is er al meer dan 50 jaar en een aantal standhouders komt ook al jarenlang. “Zoals Hans Visser met zijn oliebollenkraam en zo zijn er meer. Het is fijn dat standhouders terugkomen, wat aangeeft dat ze hier hun boterham kunnen verdienen.”
Populair
De Zomeravondbraderie staat goed bekend en trekt verspreid over de hele avond zo’n zeven- tot achtduizend bezoekers. De NS noemt de braderie in Ermelo bij de acht leukste markten en braderieën van Nederland.
De organisatie ligt in handen van de VVV Ermelo Buitenleven. “Vanaf januari beginnen we er al mee. Het benaderen van standhouders, inschrijvingen verzamelen en indelingen maken en wijzigen kost dan ook best veel tijd.”
Tijdens de braderieën zijn naast drie of vier mensen van de VVV zo’n twintig vrijwilligers in touw. “Ze helpen vanaf ’s ochtends vroeg al mee met het indelen van de kramen en wagens. Vanaf 15.00 uur zorgen we dat parkeerplaatsen leeg zijn. Er worden borden opgehangen, stroom aangesloten, de juiste plekken aangewezen en er zijn verkeersregelaars. Ook bieden we standhouders de mogelijkheid om op de dag zelf te betalen.”
De opbrengst van de reserveringen is voor de VVV, maar de vaste kosten qua regelgeving, EHBO, hekwerk en stroom zijn sinds corona wel enorm gestegen, stelt Regeling. Daarnaast loopt de organisatie een risico. “Het is mooi dat de gemeente Ermelo vergunning verleent, want er zijn ook plaatsen waar geen markt meer georganiseerd kan worden. Wij willen dit ook in de toekomst blijven doen.”
www.ermelobuitenleven.nl/braderie