Zuur verlies voor DVS'33 Ermelo in topper der tobbers tegen Sparta Nijkerk (wedstrijdverslag)

Het mocht de topper der tobbers heten, omdat beide clubs ondanks hun hoge klassering in de tweede periode heel matig presteren. (Foto's Theo Aalten).

Voor Eric Speelziek, coach van koploper Sparta Nijkerk, reden om zijn ploeg na de 2-5 nederlaag tegen Hoek in defensief opzicht beter en stabieler neer te zetten. Dat hield toekomstige DVS’er Adriaan Kruisheer op de bank ten faveure voor Justin van Groen.

Thuisclub DVS’33 Ermelo toonde de meeste wil om te winnen, maar werd voor die intentie niet beloond. De 1500 toeschouwers, waarvan toch ook een behoorlijk deel uit Nijkerk, zagen een overwegend beter voetballend DVS. Pas in de slotfase liet de lijstaanvoerder aanvallende bedoelingen zien en voelde daarin het kampioensgeluk. In de extra tijd viel de enige treffer van de wedstrijd, waarbij de geelzwarten buitenspel zagen, waarin zij geen steun kregen van assistent en scheidsrechter. Ondanks dat er toch wel aanknopingspunten zijn en er licht gloort aan het eind van de tunnel (zowel in het spel als in de wedstrijdmentaliteit van de spelers), bleven de Ermeloërs dus toch nog tobben.

Simon Ouaali koos voor een voortzetting van het concept in de uitwedstrijd tegen GOES, dus in een 4-4-2-opstelling met een ruit op het middenveld. In de verdediging vormden Jeremy Jonker en Mark Bouwman nu het hart op links geflankeerd door Frank van der Burg en op rechts door Enrico Patrick. Er was dus geen plaats ingeruimd voor Jorran van Santen, die door zijn vaste aanstelling bij Go Ahead Eagles per 1 maart afscheid zou nemen. De verdediger kwam door blessureleed in de afgelopen weken al weinig in actie. Het middenveld bleef hetzelfde, maar voorin had Olivier Pilon plaats gemaakt voor Benjamin Roemeon om dezelfde reden als twee weken eerder. ‘Ollie’ had in deze afgelopen week slechts eenmaal getraind.

De topper werd voorafgegaan door een minuut stilte vanwege het overlijden van Alie van de Weijer-Smink op 93-jarige leeftijd. Zij was al vrijwilligster bij DVS in de 50-er jaren.

Nagenoeg geen kansen voor rust
Hoewel DVS dus de meeste wil om te winnen toonde, vertaalde dat zich niet in veel kansen. Zonder dat er van groots voetbal sprake was, was het betere veldspel toch van de thuisclub. Dat was in ieder geval een van de lichtpuntjes. En de beste kans in de eerste helft deed zich ook al vroeg voor. In de 8e minuut stuurde Enrico Patrick op de rechterflank Benjamin Roemeon weg en uit zijn zuivere voorzet kreeg Joshua Patrick een uitstekende schietkans. Voor het goede stond hij echter net iets te veel naast het doel, zodat zijn inzet niet in de beoogde korte hoek belandde, maar achter ging. Met een vrije trap van Oktay Öztürk twee minuten later deed ook de laatste mogelijkheid voor de geelzwarten in het eerste bedrijf zich al voor. Het schot, dat nog wel door de Nijkerkse muur ging, was te slap om doelman Gino Coutinho te verontrusten. Hij kreeg ook niets meer noemenswaardigs te doen in de wedstrijd. Dat gold aan de andere kant ook voor Daan Huiskamp, die echter wel een keer handelend moest optreden. Dat kwam mede, doordat beide verdedigingen niets weggaven. Sparta deed dat al in de eerste ontmoeting dit seizoen op “De Ebbenhorst”, maar ook de Ermelose defensie was scherp. Zo wonnen de geelzwarten nagenoeg alle luchtduels. Het veldspel werd er niet beter op, toen een felle regenbui met een stevige wind de spelers geselde.

Oud-DVS’er Maurice de Ruiter lag goed aan banden bij de geelzwarte verdedigers en Enrico Patrick neutraliseerde de snelheid van Gilbrano Plet. Na ruim een half uur voetbal leek Maurice de Ruiter door te breken. Hij wachtte zijn momenten af en kwam nog wel langs Mark Bouwman, maar Jeremy Jonker greep stevig in en voorkwam, dat de begenadigde voetballer kon versnellen. Door het meelopen van Christiaan van Hussen kon het niet beoordeeld worden als doorgebroken speler, zodat de leidsman het bij een gele kaart voor de verdediger hield. Door een oranje bril had het rood moeten zijn. Objectief viel er niet zoveel aan te merken op de kleur. Mohammed Bendadi belastte zich met de vrije trap, waarmee Daan Huiskamp nog alle moeite had (de enige moeilijke bal deze middag), waarna Jeremy Jonker verder opruimde. De toeschouwers moesten het met deze karige mogelijkheden doen voor de rust.
 
Na rust te vroeg verzoend met 0-0

DVS nodigde de koploper na de thee uit om te komen, maar ook nu liet de koploper zich niet tot aanvallend voetbal lokken. De eerste mogelijkheid in de tweede helft was ook nu voor de thuisclub. Enrico Patrick bereikte met zijn vrije trap in de 53e minuut wel zijn broer Joshua, maar die koos voor een balaanname in plaats van in een keer uit te halen. In een wedstrijd, die toch al weinig kansen bood wellicht de verkeerde keus. De kans voor Soufian Moro twee minuten daarna nog groter. Na de goede actie en voorzet van Benjamin Roemeon zag de aanvallende middenvelder de mogelijkheid van een schietkans net te laat, terwijl ook Gilbrano Plet nog probeerde om het schot te voorkomen. Moro moest dus in allerijl handelen, terwijl hij met de voet net iets te veel onder de bal kwam. De inzet ging rakelings over.

Er gebeurde dus wel wat meer in de tweede helft, waar DVS toch echt de meeste aanspraak op een voorsprong mocht maken. Hij zou met nog zo’n twintig minuten te gaan na een blessurebehandeling en een gele kaart op zak het veld verlaten. Olivier Pilon kwam erin. Ook Eric speelziek pleegde een wissel met het inbrengen van Adriaan Kruisheer voor Bryan Burgerhout. Vooralsnog rook Sparta nog niet aan een doelpunt. Pas met de wissel van Janic Makizodila voor Gilbrano Plet (die de gehele wedstrijd aan de ketting lag van de sterk spelende Enrico Patrick) in de 82e minuut zocht de koploper naar een score. De invaller kwam aan de rechterkant te spelen, waar er door zijn snelheid wel meer dreiging in het Nijkerkse spel kwam. Toch was DVS een minuut later dichtbij een doelpunt uit de voorzet van Oktay Öztürk op Joshua Patrick. Het leer ging net over het kopgrage hoofd van de aanvaller heen. Pas in 85e minuut ontstond de eerste kans voor Sparta in de wedstrijd, toen Makizodila vanaf rechts het leer op het hoofd van Maurice de Ruiter legde. Die is bedrevener met zijn voeten; nu kopte hij over. Simon Ouaali gunde Jorran van Santen nog enkele minuten speeltijd als afscheidscadeautje. Tactisch pakte dat niet goed uit. Lars Dekker speelde goed op de positie, waar de invaller geposteerd werd (linkshalf).

Met Jorran van Santen op zijn eigen positie centraal in de verdediging en Mark Bouwman als targetman naar voren had wellicht in tactisch opzicht beter uitgepakt. Beide ploegen leken zich te moeten verzoenen met een 0-0, maar het verkeerd inspelen door de verder goed voetballende Jeremy Jonker in de slotminuut leverde Sparta uiteindelijk nog een corner op. De eerste werd opnieuw tot hoekschop verwerkt en die werd in eerste instantie weggekopt door Jonker. Adriaan Kruisheer kreeg in het vervolg de mogelijkheid om aan te leggen voor een schot. Die bereikte Maurice de Ruiter, die kort voor doelman Daan Huiskamp de bal met het puntje van de schoen voldoende van richting veranderde en binnensloeg. Hij leek alleszins in buitenspelpositie te staan, maar de geelzwarten reclameerden tevergeefs bij de assistent-scheidsrechter. Het was ook heel moeilijk te zien, zodat de overigens goed leidende scheidsrechter Frank de Winter ook na conclaaf met zijn assistent niet overtuigd was en het doelpunt toegekend werd. DVS voelde zich evenals de eerdere ontmoeting in Nijkerk, waar een terechte treffer voor de geelzwarten op advies van de assistent geannuleerd werd, opnieuw gedupeerd. De VAR had wellicht nu ook anders beslist, maar die mogelijkheid had de leidsman uit Blaricum natuurlijk niet. Voor een ploeg, die probeert op te kruipen opnieuw een forse domper. Natuurlijk kreeg de koploper voor de tweede keer in het duel met DVS te veel.

Het werd niet het afscheid van Jorran van Santen (‘van wespje tot Eagle’), waarop iedereen gehoopt had. Aan het einde van het seizoen zal officieel afscheid genomen worden van het kind van de club, die met een onderbreking van een jaar in de oudste jeugdselectie van FC Groningen van jongs af aan het geelzwart om de schouders droeg.
 
“Uithuilen, wonden likken en geloof houden”
Behalve dan dat het een duel tegen de koploper betrof met mogelijk nog wat perspectief bij Ermelose winst, was de wedstrijd tegen Sparta niet bijzonder voor Simon Ouaali. De interim-coach van DVS leidde de Nijkerkers in ’14 nog naar het laatste kampioenschap van de club met promotie naar de Topklasse. Hij mocht vertrekken, toen die hernieuwde status van de oranjehemden in gevaar kwam: “Dat is ook al te lang geleden. Nu zag ik Sparta vooral als concurrent. Ik heb de voorbereiding ook gedaan als bij elke wedstrijd. Helaas hadden we het geluk nu niet aan onze zijde.

Ik koos ook nu weer voor Christiaan voor de verdediging in plaats van Coen Vloedgraven. Hij is meer een leider in het veld, praat en coacht en gaat voorop in de strijd. Hij heeft ook geen rouwmomentjes in de wedstrijd en neemt de boel op sleeptouw. Dat hebben wij in deze fase van de competitie ook nodig. Daarmee wil ik niks ten nadele van Coen zeggen. Ollie had in de afgelopen week maar een keer getraind en dat is absoluut te weinig, als je op dit niveau mee wilt doen. Dan moet je minimaal twee keer per week trainen. Daar maak ik ook geen onderscheid in.

Ons plan was om ook nu weer goed georganiseerd te staan en met de ruit een man meer te creëren op het middenveld. Daar had Sparta ook geen antwoord op, want Lars of Oktay kwam constant vrij. Zij hebben zich aangepast aan onze speelwijze. Tot aan de laatste linie speelden wij ook goed, maar daarna was het wel klaar. Wij spelen altijd om te winnen en dat deden wij nu ook. Het was voor ons ook de laatste kans om er nog iets van te maken en toch weer wat druk op hun te zetten. Dat heeft helaas niet mogen baten. Achterin stond het bij ons goed, op het middenveld liep het goed, maar het had voorin met stootkracht te maken; het was te voorspelbaar bij ons. Benjamin en Joshua stonden steeds geïsoleerd. Wij hebben weinig aan hoge ballen en moeten er met combinaties doorheen komen. Dat was het probleem deze middag. Ik ben al wel wat positiever over ons spel, maar uiteindelijk gaat het om het resultaat. En nog hebben wij meer kansen gehad dan Sparta. Zij gokten erop, dat wij nog meer risico zouden nemen en dat zij met Makizodila gebruik konden maken van zijn snelheid. Ik heb me niet aangepast door Enrico op hem te zetten, want Frank deed het daarvoor in de wedstrijd ook goed. Dat je in de extra tijd nog verliest met 0-1, is heel vervelend. Of het buitenspel was, kon ik niet goed zien, maar we gaven wel te makkelijk die corner weg. Sparta had het geluk vandaag en wij niet. Je kan het niet terugdraaien. Als koploper zit alles je mee.

Uithuilen nu, de wonden likken, de koppen bij elkaar steken en de boel weer bij elkaar te vegen en verder te gaan om toch nog wat af te dwingen dit seizoen. We hebben nu wel met zes concurrenten te maken. Het zit nu zo dicht bij elkaar allemaal, maar we hebben nog tien wedstrijden te gaan. Met deze groep moeten we nacompetitie kunnen afdwingen; dat geloof moeten we ook blijven houden”, aldus de oefenmeester, die in ieder geval gezien heeft, dat zin spelers wel alle inzet tonen.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Enrico Patrick, Mark Bouwman, Jeremy Jonker, Frank van der Burg, Oktay Öztürk, Christiaan van Hussen, Lars Dekker (89’ Jorran van Santen), Soufian Moro (69’ Olivier Pilon), Joshua Patrick, Benjamin Roemeon.
Opstelling Sparta Nijkerk: Gino Coutinho, Donny van der Wal, Mohammed al Haydar, Wesley de Laat, Leroy Oehlers, Mohammed Bendadi, Justin van Groen, Jesse Buitenhuis, Bryan Burgerhout (70’ Adriaan Kruisheer), Maurice de Ruiter, Gilbrano Plet (82’ Janic Makizodila).
 
Scheidsrechter: Dhr. F.R. de Winter uit Blaricum
 
Scoreverloop
: 90+2’ Maurice de Ruiter 0-1.