Aandacht voor elkaar: Ermelose gezichten in coronatijd

De coronacrisis staat voor velen van ons voor een zeer moeilijke periode in ons leven. Er zijn mensen ernstig ziek geworden en overleden. Sommige mensen verliezen hun baan.

Diplomauitreikingen, familiebijeenkomsten en andere zaken die het leven mooi maken gaan niet door.

Tegelijkertijd zijn er sinds de uitbraak van corona door het hele land hartverwarmende initiatieven waarbij Nederlanders er voor elkaar zijn.
Het kabinet wil gezamenlijk stil staan bij de gevolgen van de coronacrisis en is 6 oktober een campagne gestart waarin we als Nederlanders ‘aandacht voor elkaar’ hebben.

Ook Ermelo doet mee aan deze landelijke campagne. Daarom publiceert de gemeente Ermelo de komende weken mini-portretjes van Ermeloërs die vertellen wat hen heeft geraakt in deze tijd van corona. Na het gedicht van dorpsdichter Sarah Scholts vertelt Henk-Jan van Beek ons hoe hij als ondernemer deze bijzondere en lastige coronatijd beleeft.

Ondernemer Henk-Jan van Beek

“2020 zou een topjaar worden. We hadden echt een agenda vol prachtige projecten. Ons bedrijf Light-H-Art, waar tien mensen werken, mocht het licht verzorgen voor het Eurovisie Songfestival. Zoiets is de kers op de taart. We werken al jaren mee aan grote live evenementen. Zelfs tot in Dubai. Daarnaast doen we het lichtplan voor tientallen tv-programma’s: van Lingo tot The Voice of Holland. Maar het songfestival in eigen land… jongens, dat is uniek. Vrijdag 13 maart hadden we een laatste inhoudelijk overleg. Alles liep op rolletjes. Natuurlijk hielden we rekening met aanpassingen. Maar links- of rechtsom: het zou doorgaan. En toen kwam die persconferentie van Rutte…”

“Het was zo’n dreun. Ik verstijfde van schrik. Hoe nu verder? Al je werk is opeens onzeker. Na een week regende het afzeggingen. Alles klapte in elkaar. Agenda leeg, nul inkomsten, maar wel stapels rekeningen. Als er niets binnenkomt, is je buffer snel op. Om lonen door te betalen heb ik een regeling aangevraagd bij de Rijksoverheid. Binnen een week stond er geld op de rekening. Zo snel! Dat gaf zo’n enorme rust. Ik kon daarna ook beter nadenken over het vervolg.”

“Vanaf de zomer trok het werk aan, maar nu laait het virus weer op. Als ondernemer ben je kwetsbaar. Ik heb veel nagedacht en ook knopen doorgehakt. Een belangrijke poot van ons bedrijf is tv-werk. Daar richten we ons nu op. Nee, niets is zeker. Maar je moet aanpassen om te overleven. Ik ben enorm dankbaar voor alle hulp die ik kreeg. Ook het personeel is heel flexibel en behulpzaam geweest. In die rustige periode hebben we zelfs samen de bedrijfsruimte opgeknapt. Beetje schilderen en bijpraten. Ja, je moet er met elkaar doorheen. Het is niet anders.”