Sterke groei overnachtingen in Ermelo

Door Harry Schipper - Het aantal overnachtingen in Ermelo is de afgelopen twee jaar sterk gegroeid: van  274.114 in 2016 naar 321.985 in 2018. Dat is een stijging van maar liefst 17,5%. De meeste gasten, 95 procent, komen uit Nederland. De toeristen die de Veluwe bezoeken, geven ook meer uit, namelijk €29,80 per dag in 2018. Dat is bijna twee euro meer dan in 2016.

Dit blijkt uit de Toeristische Monitor die de gemeente Ermelo om de twee jaar uitvoert. Een andere conclusie uit datzelfde onderzoek is dat de werkgelegenheid in de toerismesector in Ermelo stabiel is.

Buitenlandse toeristen
Wethouder Leo van der Velden van economie en werkgelegenheid spreekt van ‘mooie ontwikkelingen’: “Voor een wethouder zijn dit mooie tijden. Het aantal overnachtingen is substantieel gegroeid”. Burgemeester André Baars verwacht dat de komende jaren het aandeel buitenlandse toeristen nog gaat stijgen als gevolg van de marketing-campagnes die de Hanzesteden houden. Hij denkt dat een Hanzestad als Harderwijk nooit in staat is om het sterk groeiend aantal buitenlandse gasten op te vangen en dus vanzelf naar omliggende plaatsen als Ermelo zal uitwijken. Het nu nog geringe aandeel buitenlandse gasten die Ermelo bezoekt, bestaat voornamelijk uit Duitsers en Belgen.
 
Baars wijt de huidige sterke toename van het toerisme aan initiatieven als ‘Veluwe op 1’, waarbij meer dan veertig organisaties, waaronder meer dan twintig gemeenten op de Veluwe, zich samen inspannen om meer toeristen naar de Veluwe te krijgen. “Ik ben onder de indruk van de samenwerking in deze ‘Veluwse Alliantie’ en de wijze waarop dat gebeurt”, zegt hij daarover.
 
Ondernemersenquête
Veertig Ermelose ondernemers die actief zijn in de dag- en verblijfsrecreatie zeggen in een enquête over het algemeen tevreden te zijn over het toeristisch beleid van de gemeente. Er zijn ook verbeterpunten, zoals meer flexibiliteit bij uitbreiding van verblijfsrecreatie. Ook zijn er wensen voor meer promotie en marketing van Ermelo als toeristische trekpleister.
De gemeente Ermelo analyseert elke twee jaar bronnen als de toeristenbelastingcijfers en werkgelegenheidscijfers van de provincie Gelderland en vraagt ondernemers een vragenlijst in te vullen. “Daardoor zijn we nu beter in staat iets te zeggen over de toeristische mogelijkheden en inzicht in de ontwikkelingen in de recreatieve en toeristische sector in Ermelo”, aldus wethouder Van der Velden.
 
In Ermelo zijn in totaal zo’n 35 horeca-ondernemingen actief en bieden er zo’n 27 bedrijven dagrecreatie aan. De grootste groep recreatieve ondernemers is echter te vinden in de verblijfsrecreatie. Dat zijn maar liefst 71 bedrijven, waarvan 53 vakantieparken, zestien campings, vier hotels en zeven plekken waar bed & breakfast wordt aangeboden.