Armoede te lijf in een rijke regio

Armoede is niet alleen een gebrek aan geld. Armoede werkt als een magneet voor tal van andere problemen. De PvdA Noordwest-Veluwe wil meer begrip voor mensen die in armoede leven. Om stappen te kunnen zetten om hun positie te verbeteren.

In het Beleefhuis kan iedereen ervaren hoe het voelt om rond te moeten komen met 55 euro per week. En op woensdag 16 oktober organiseert de werkgroep ‘Armoede’ van de partij een thema-avond in wijkcentrum De Kiekmure in Harderwijk.    

Iedereen is van harte welkom in het Beleefhuis aan de Zeestraat 30 in Harderwijk. Daar maakt u kennis met Ella en Dieter. Zij zijn elke dag bezig met het maken van meestal pijnlijke keuzes voor henzelf en voor hun kinderen Samantha en Jordi. Kunnen de versleten schoenen van Jordi vervangen worden? Is een fiets voor Samantha om naar school te gaan haalbaar? Wat te doen met de kapotte wasmachine? En hoe moet de koelkast gevuld worden, terwijl de huur nog niet is betaald?
 
Pijnlijke keuzes
Als bezoeker wordt u uitgedaagd om mee te helpen om deze keuzes te maken. Wat zou u doen als u rond moest komen met 55 euro per week? In het besef dat je van armoede geen vrij kunt nemen en dat gebrek aan geld het hele leven beheerst. U kunt het Beleefhuis aan de Zeestraat 30 in Harderwijk bezoeken van maandag 14 oktober tot en met vrijdag 25 oktober. Voor een bezoek aan het Beleefhuis dient u zich vooraf aan te melden,  
 
Schrijnend
Armoede in Nederland is een groeiend probleem. Ook in een welvarend gebied als de Noord-Veluwe. Ondanks dat het economisch goed gaat met de regio leven er veel teveel mensen onder de armoedegrens. Bijvoorbeeld het aantal huishoudens dat noodgedwongen gebruik moet maken van de Voedselbank is schrijnend. Terwijl Nederland – en dus ook de Noord-Veluwe – rijk genoeg is om deze problemen aan te pakken.
 
Herkenbare scénes
De thema-avond op woensdag 16 oktober staat in het teken van het herkennen van armoede. Acteurs van Theaterwerkplaats Harderwijk spelen drie herkenbare scénes. Over een leerkracht van een basisschool die met een leerling een gesprek voert over de ‘overblijfbijdrage’ die nog niet betaald is; over een gezin dat bezig is met ‘ontspullen’, zogenaamd omdat dat past bij een moderne levensstijl en over een meisje van veertien dat talentvol voetbalt, maar toch zegt dat ze niet verder wil met haar sport.
 
Samenwerking
Het publiek krijgt volop de gelegenheid om mee te praten over het signaleren van armoedeproblemen. De thema-avond in de Kiekmure (Tesselschadelaan 1) begint om 20.00 uur en wordt geleid door Hans Spekman. Medewerkers van Stichting Leergeld vertellen deze avond wat zij voor mensen met geldzorgen kunnen betekenen en Meerinzicht presenteert een nieuwe folder over regelingen waar minima voor in aanmerking kunnen komen.

Aan het Beleefhuis en de thema-avond werken Nel’s Kledingwinkel, Uwoon, Stichting de Ontmoeting, de Kringloopwinkel, Het Goed, ZorgDat, de Voedselbank mee. Het Beleefhuis Harderwijk is geïnspireerd door het originele initiatief: Beleefhuis Zwolle.
 
Het Beleefhuis aan de Zeestraat 30 is van 14 tot en met 25 oktober te bezoeken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 11.30 uur, van 13.30 tot 15.00 uur en van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelden voor een bezoek: via (06) 1645 8815.

De woensdagen en het weekend zijn gereserveerd voor groepen van maximaal zeven personen. Groepen kunnen hiervoor een afspraak maken via (06) 1645 8815 of: [email protected]. Onder vermelding van het gewenste tijdstip en het aantal personen.