Beeldspraak (column)

Jan Willem Hage is een gepassioneerd fotograaf. In zijn studie miste hij een boek aan de hand waarvan een fotograaf zich kan ontwikkelen, een ‘praktijkgericht handboek’. Daarom besloot hij ‘Een schot in de roos’ te gaan schrijven. 

In dit praktijkboek staan ook ‘foto-opdrachten’ die je zélf in een online persoonlijk ‘werkboek’ kan opslaan én afdrukken

Via deze columns geeft Jan Willem een inkijkje in het boek, met steeds als uitgangspunt het ‘Hoe en Waarom’ van de perfecte foto. © VakFoto.nl Het boek bestellen

Column 12 - Beeldspraak

Het woord beeldspraak kan je in zijn eigenlijke betekenis zien, bijvoorbeeld als metafoor (Grieks: letterlijk over-dragen); een figuurlijke betekenis (hij woont in een zwijnenstal).  

Een metafoor kan op een foto heel krachtig zijn. Zo kan een telefoon staan voor communicatie (zoals een president die kijkt naar een telefoon kan een dreigende kernoorlog symboliseren), maar ook voor eenzaamheid (zoals een rokende huisvrouw die melancholisch naar een telefoon kijkt). Ook een donkere wolkenlucht kan als metafoor een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld een dreigend gevoel. 

Foto Hage
© VakFoto.nl