Complimenten voor team WMO, kritiek op sturing

De rekenkamercommissie Ermelo Harderwijk heeft onderzoek gedaan naar de toegang tot de WMO, in zowel Ermelo als in Harderwijk en heeft waardering voor het team WMO.

Meerinzicht

Inwoners met hulpvragen zoals huishoudelijke hulp, een rolstoel of andere vormen van begeleiding, vonden goed hun weg naar de gemeente in Ermelo en Harderwijk. Deze hulpvragen worden via de WMO behandeld. Voor beide gemeenten is de uitvoering van de WMO belegd bij uitvoeringsorganisatie Meerinzicht, de toegang verschilt. De rekenkamercommissie heeft geconstateerd dat het team WMO goed werk verricht.  Ook toen er een tijd geen management was of er veel wisselingen waren zijn er goede resultaten geboekt omdat mensen zich verantwoordelijk voelden en ze inwoners goed hebben geholpen. Er is nu een stabiel team.

Protocollen
De rekenkamercommissie doet de aanbeveling de werkwijze in protocollen vast te leggen, zodat de kwaliteit geborgd is als er personele wisselingen zijn.  Er zijn wel onrechtmatigheden geweest, zoals bijvoorbeeld niet opstellen van een verslag, maar daar hebben de cliënten niet onder geleden, cliënten zijn tevreden.

Sturingsinformatie
Om tot blijvend goede resultaten te komen moet er beleid met toetsbare doelstellingen worden gerealiseerd. Wat zijn je plannen, waar wil je naar toe en hoe ga je dat bereiken? Welke meetbare doelstellingen formuleer je daarvoor als gemeente?
Er is nu onvoldoende sturing door de gemeenteraden. Er wordt wel gemonitord wat er gebeurd, maar er wordt niet op gestuurd door de raad, het beleid kan als een open einde regeling geïnterpreteerd worden.  In de aangekondigde nota sociaal domein moeten doelen gesteld worden die de raden kunnen controleren en waarop de raden kunnen bijsturen.
 
Uitvoerbaar beleid
Uitvoerbaar beleid is samengevat de aanbeveling van de rekenkamercommissie. Ermelo en Harderwijk zijn inmiddels voortvarend van start gegaan met het formuleren van dit beleid en bieden binnenkort de gemeenteraden de integrale nota Sociaal Domein aan.
De rekenkamercommissie is blij met de reactie van zowel het college van Ermelo als van het college van Harderwijk omdat er al wordt gewerkt aan het formuleren van de doelen en indicatoren in de nieuwe Nota Sociaal Domein.
 
Het rekenkameronderzoek met de conclusies en aanbevelingen wordt aangeboden aan de beide gemeenteraden. De raad van elke gemeente besluit of de aanbevelingen wel of niet worden overgenomen.
 
Publicatie rapport
Het rapport is openbaar gemaakt op de website van de rekenkamercommissie via Rekenkamercommissie Ermelo - Harderwijk | Gemeente Harderwijk
 
Rekenkamercommissie Ermelo Harderwijk
De gemeenteraden van Ermelo en Harderwijk hebben samen één rekenkamercommissie. De rekenkamercommissie is onafhankelijk en ondersteunt de gemeenteraad bij zijn controlerende taak. De commissie onderzoekt de uitwerking van het beleid van de gemeente en kijkt of het geld dat de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld ook goed gebruikt is.