Corona spelbreker bij onderzoek naar hoge nood

Door Harry Schipper – De gemeente Ermelo is nog altijd niet gestart met het beloofde onderzoek naar openbare toiletten binnen haar gemeentegrenzen. Doel was om die dan te vermelden in de app ‘Hoge Nood’.
 

Het leggen van contacten met ondernemingen en organisaties ligt stil, zo lang de kans op besmetting met het coronavirus te groot is, voert de gemeente daarvoor als reden aan.

Dat staat in het antwoord van B en W op vragen van de raadsfractie van Progressief Ermelo. Die wilde begin vorige maand nou wel eens weten of het al opschoot met het onderzoek.

Dat onderzoek stond al helemaal in de steigers: er lag op 30 maart al een compleet stappenplan  klaar. Dat plan was gebaseerd op het stappenplan van de Maag Lever Darm Stichting en ervaringen in andere gemeente. Vooral die uit de gemeente Oude IJsselstreek, die een landelijke workshop heeft gegeven over dit onderwerp.
 
De bedoeling was om aan winkeliers, horecaondernemers, huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen, kappers, bij sporthallen, wijkcentra, scholen en verder alle andere organisaties die subsidie ontvangen van de gemeente te vragen of mensen gratis gebruik mogen maken van het toilet. Wie daarin toestemt, krijgt een sticker op raam of etalageruit geplakt en een vermelding in de app ‘Hoge Nood’.
 
Nu de kans op besmetting met het coronavirus nog steeds volop aanwezig is, is de kans groot dat men nu afwijzend reageert op het verzoek, is de inschatting van de gemeente. Er zijn gemeenten, waar al langer wordt gewerkt met deze vorm van openbare toiletten. Daar hebben al diverse ondernemers hun medewerking (tijdelijk) opgezegd. Ook zijn er die weigeren om personen toe te laten tot hun toiletvoorziening.
 
Reden voor het college om het onderzoek in Ermelo nog niet op te starten. “De kans is te groot dat er geen of te weinig toestemming gegeven zal worden, waarmee dit project voor de komende jaren mislukt is”, antwoorden B en W. “Het is beter om te wachten tot de omstandigheden gunstiger zijn, zodat de kans van slagen groter is”, menen ze. “Het gaat immers om de welwillendheid van de ondernemers en de organisaties die benaderd worden”.
 
De gemeente kijkt ondertussen wel steeds of er zich kansen voordoen om het aantal openbare toiletten in Ermelo toch vergroot te krijgen. Zo wordt bij diverse bouwplannen bekeken of er een openbaar toilet ingevoegd kan worden.