E-waste Race Noord Veluwe is van start gegaan

Van 16 september tot 11 oktober nemen tien basisscholen uit Noord Veluwe deel aan de E-waste Race. De basisscholen nemen het tegen elkaar op om zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen. 

aftrap E waste race op de Prins Willem Alexanderschool Ermelo

Op 11 september om 11.00 uur vond de start van de Race plaats door middel van een gastles bij de Prins Willem Alexanderschool in Ermelo. Ook wethouder Leo van der Velden van duurzaamheid en milieu was daarbij aanwezig.

E-waste Race
De E-waste Race is een aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Zo gaan waardevolle materialen verloren voor hergebruik.
Inleveren van oude elektrische apparaten

Buurtbewoners kunnen hun oude elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke, aanmelden op www.ewasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijd worden deze dan aan huis opgehaald door scholieren. Het elektronisch afval wordt vervolgens gerecycled door de gemeenten. Op de website kunnen scholen precies hun score bijhouden en zien hoeveel ze ingezameld hebben. De winnende groep verdient een toffe schoolreis naar NEMO in Amsterdam.

Leerzame en leuke manier van recyclen 
De E-waste Race is leerzaam en draagt eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen zodat er minder grondstoffen uit de aarde gehaald hoeven worden. Bovendien maakt de E-waste Race recyclen makkelijk en leuk. De E-waste Race in deze regio is een initiatief van WeeeNL en gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Zo zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.