Eerste Stolpersteine in Ermelo gelegd

Op maandag 22 april legde Gunter Demnig, de oprichter van de Stichting Stolpersteine en maker van de stenen, de eerste Stolpersteine in Ermelo. Met het plaatsen van de messing stenen, in het Nederlands ook wel struikelstenen genoemd, krijgen joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog een blijvende plek van herinnering.

De eerste twaalf stenen zijn in de stoep geplaatst voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers, aan de Watervalweg, Ericalaan en de Stationsstraat in Ermelo

Stolpersteine gelegd

Blijvende herinnering

Burgemeester Van Daalen benadrukte in aanwezigheid van nabestaanden en de werkgroep Joodse Slachtoffers Ermelo, het belang van de Stolpersteine. Hans van Daalen: “De Stolpersteine zijn meer dan alleen stenen in de stoep. Ze zijn een belofte, een belofte om te blijven herinneren, te blijven erkennen en te blijven leren van het verleden. Ze zijn een blijvende herinnering aan het onrecht dat deze mensen is aangedaan, en het is van vitaal belang dat we deze herinnering levend houden, voor de huidige en toekomstige generaties.”

Stolpersteine gelegd in Ermelo
 
Meer Stolpersteine volgen
De werkgroep Joodse Slachtoffers Ermelo nam het initiatief om de Stolpersteine aan te vragen bij de Stichting Stolpersteine. Bij de aanvraag wordt rekening gehouden met eventuele nabestaanden en de huidige bewoners van het adres. De komende periode richt de werkgroep zich op de resterende Stolpersteine. De wens is om in april/mei 2025 het project af te ronden. Naar verwachting zijn er dan ongeveer dertig Stolpersteine in Ermelo te vinden.
 
Wat zijn Stolpersteine
Stolpersteine zijn messing herdenkingsstenen waarmee we de Joodse slachtoffers rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken. De Stolpersteine worden daarvoor in de stoep geplaatst voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers. Op elk steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan het geboortejaar, plaats en datum van arrestatie. Als laatste staat de plaats en datum waar het slachtoffer werd vermoord of is overleden.
 
Er zijn Stolpersteine in minstens 1.200 plaatsen in Duitsland, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Hongarije, Litouwen, Luxemburg, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zwitserland en Oekraïne. Dit project draagt bij aan het behoud van de herinnering aan de geschiedenis en de impact van de Holocaust op onze samenleving.

Stolpersteine gelegd Watervalweg Ermelo