Ermelo bereid vluchtelingenkinderen op te nemen

De gemeente Ermelo is bereid om alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen. Dat staat in een motie van Christen Unie Ermelo, Progressief Ermelo en CDA Ermelo die de Ermelose gemeenteraad op 29 oktober 2020 met 15 stemmen voor en 6 tegen heeft aangenomen.

Alleen landelijke financiële hulp aan Griekenland volstaat niet, aldus de motie, gezien de ernst van de situatie in de Griekse vluchtelingenkampen.

De gemeente vraagt daarom de Regering het beleid te heroverwegen en ook alleenstaande minderjarige kinderen in Nederlandse gemeenten op te vangen.

Daarmee geeft Ermelo, net als vele andere gemeenten in Nederland, gehoor aan een oproep van Stichting VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling om minderjarige vluchtelingen, die onder erbarmelijke omstandigheden in Griekse kampen zitten, op te nemen.
 
Tijdens een digitale gesprekstafel van de gemeenteraad is gesproken met vertegenwoordigers van deze organisaties. Zij gaven nadrukkelijk aan dat de situatie op de Griekse eilanden en aan de Turkse buitengrens met de dag verslechtert. Vluchtelingen worden als pionnen ingezet, gevangen in een machtsstrijd tussen Turkije, Griekenland en de Europese Unie. Ze leven in overbevolkte kampen onder mensonterende omstandigheden.

Het mooie en waardevolle gesprek ging onder andere over de vraag of in Ermelo ook mogelijkheden zijn om alleenstaande minderjarige kinderen uit Lesbos op te vangen. Gebleken is dat dit inderdaad mogelijk is. Daarin wordt onder meer samengewerkt met de Stichting Vluchtelingenwerk en het COA.