Ermelo eindigt ‘jaar van 101 miljoen’ met zwarte cijfers

Door Maarten Westerduin - Eén negen en vijf nullen, allemaal in het zwart. Kort samengevat is dat het financiële resultaat van 2018 in Ermelo. Wethouder Wouter Vogelsang is blij met het positieve resultaat van 9 ton, maar meldt ook voorzichtig dat de lasten in Ermelo dit jaar omhoog moeten, wil het dorp financieel gezond blijven.

Een verbetering van het kruispunt van de Dirk Staalweg en Hamburgerweg, de uitbreiding van Groevenbeek, de start van de nieuwbouw van de Prins Willem Alexander-school en het begin van de bouw van het nieuwe sportcentrum: Vogelsang kan een aardig lijstje opnoemen van projecten waar de gemeente flink in moest investeren: ,,We hebben de nodige stappen gezet.’’

Het geld in Ermelo rolt daarom als nooit tevoren. 2018 is het eerste jaar dat de uitgaven van het dorp boven de ‘magische’ grens van 100 miljoen uitkomen. Om de in totaal 101 miljoen euro aan uitgaven op te vangen, moest er aardig wat geschoven worden. De het positieve saldo van 900.000 euro kon alleen gerealiseerd worden doordat er ook een aantal projecten zijn uitgesteld. 1,1 miljoen euro komt daardoor pas dit jaar op het bordje terecht.

Belasting
Vogelsang geeft ook aan dat de volgens hem ‘feitelijk lage lastendruk’ in Ermelo volgend jaar omhoog moet om het kostenplaatje opnieuw op te vangen. ,,Die gaan aanmerkelijk stijgen, laat hij voorzichtig doorschemeren.’’
 
Sociaal Domein
Het college verwacht in de toekomst geen grote investeringen in het sociaal domein (verzamelnaam voor WMO, participatiewet en jeugd). De reserve van 1,7 miljoen die de gemeente van het rijk kreeg om nieuwe taken uit te voeren, is namelijk opgemaakt. 

,,Er moet flink aan getrokken worden om te zorgen dat we een sluitende meerjarenbegroting krijgen’’, is de conclusie van Vogelsang.

Omdat de nieuwe taken die de gemeente van het rijk overneemt, niet zomaar zullen verdwijnen, moet Ermelo een nieuwe manier vinden om de groeiende kosten op te vangen. Daardoor zal de gemeenteraad opnieuw moeten bekijken aan welke plannen het geld wil uitgeven. Om die reden zijn er bijvoorbeeld ook nieuwe mobiliteitsplannen in de ijskast gezet.