Ermelo poogt grip op woningbouw te krijgen

Door Harry Schipper - Er is in Ermelo een inhaalslag aan (vooral sociale) woningbouw nodig om de tekorten in te lopen die de afgelopen zes jaar zijn ontstaan. Het gaat om ruim veertig woningen. 

Tegelijk liggen plannen klaar voor de bouw van ruim anderhalf duizend woningen.

Samen met de 462 woningen die de afgelopen zes jaar zijn gebouwd is dat aantal veel meer dan was afgesproken met de provincie. Het is zelfs bijna twee keer meer dan het aantal nieuwbouwwoningen dat tot 2020 gebouwd had mogen worden volgens de lokale woonvisie.
 
Dat blijkt uit de halfjaarlijkse woningbouwanalyse van de gemeente Ermelo.
 
Nieuwe onderzoeken laten zien dat er tot het jaar 2030 in Ermelo behoefte is aan tussen de 950 en 1050 nieuwe woningen. Dat komt neer op zo’n honderd woningen per jaar erbij. Omdat er rond de twintig procent van de nieuwbouwplannen in de aanloop tot realisatie al sneuvelt, ziet de gemeente graag dat er voor 1250 woningen aan bouwplannen ligt.
 
Maar op dit moment liggen plannen klaar voor 1757 nieuwe woningen. Dat zijn er dus ruim vijfhonderd meer. Om meer grip te krijgen op woningbouwplannen ontwikkelt de gemeente Ermelo daarom nu nieuw beleid. Het gemeentebestuur wil meer te vertellen hebben over de omvang, invulling én realisatietermijn van de plannen.
 
In Ermelo trad begin dit jaar al een verordening in werking waarmee het gemeentebestuur met behulp van een vereveningsfonds woningbouwers kan dwingen om (meer) sociale huurwoningen, goedkope koopwoningen en middenhuurwoningen te bouwen. De eerste effect daarvan lijkt te zijn dat het aandeel sociale woningbouwplannen tussen maart en oktober van dit jaar sterk is toegenomen; naar maar liefst 59 procent.
 
Ook is de gemeente in regionaal verband in gesprek met de provincie Gelderland over de behoefte aan woningen voor de komende tien jaar. Eind dit jaar moet duidelijk zijn hoeveel woningen van de provincie in Ermelo gebouwd mogen worden.
 
Grote woningbouwplannen staan onder andere op stapel in het buurtschap Telgt en op de plek van De Dillenburg aan de Oranjelaan. In totaal gaat het hier om 641 woningen. Andere locaties waar flink wat woningen gebouwd kunnen worden – en waar voor sommigen de plannen zelfs al klaar liggen – zijn De Hooge Riet, De Driesprong, Kerklaan/Postlaantje en de Burgemeester Langmanstraat. Ook op het terrein van Veldwijk komen tussen volgend jaar en 2026 honderden nieuwe woningen, zo is recent bekendgemaakt.