Ermelo riskeert strop met snelle aanbesteding nieuwe zwembad

Door Harry Schipper – De gemeente Ermelo heeft vooruitlopend op de vaststelling van bestemmingsplannen voor Calluna én de plannen rond de Oude Telgterweg al een aanbesteding lopen voor de realisatie van het nieuwe sportcentrum en zwembad aan De Zanderij.

In theorie loopt de gemeente – als het bestemmingsplan voor de nieuwbouw niet doorgaat – zo een financieel risico van 3,3 miljoen euro. Daarbij zijn de dan te verwachten claims van de bouwteampartners nog niet eens meegerekend

B en W van Ermelo antwoorden dat op vragen van de raadsfracties van CDA en ChristenUnie. De gemeente laat weten dat er voor de selectie van het bouwteam al een aanbesteding heeft plaatsgevonden, na een eerdere aanbesteding van een ontwerpteam. Er lopen zelfs op dit moment aanbestedingen voor onder andere de sportvloeren, zwembadinrichting, toegangscontrole en een landschapsarchitect.

Volgens het dagelijks bestuur van de gemeente zijn de vroegtijdige aanbestedingen in verschillende fasen in het project ‘passend en gebruikelijk’ bij realisatie van omvangrijke projecten. En ook nodig, om na de zomer al met de bouw te kunnen beginnen. Daardoor kan al eind volgend jaar of begin 2023 het 22 miljoen euro kostende sportcentrum met zwembad in gebruik worden genomen.

Of inderdaad al kort na de zomer met de bouw gestart kan worden, hangt af van de definitieve vaststelling van het bestemmingsplan en de daaraan gekoppelde omgevingsvergunning. Als daartegen beroep(en) wordt ingediend kunnen de te volgen procedures ertoe leiden dat de bouw tijdelijk moet worden stilgelegd. De bouwers zijn daarvan al eerder op de hoogte gebracht door de gemeente.