Ermelo wil na vakantie nieuwe plannen voor wonen maken

Door Maarten Westerduin - Met de jongerenhuisvesting en het tekort aan sociale huur als grote thema’s, gaat de Ermelose politiek vanaf dit najaar aan een nieuwe woonvisie werken. Dat maakte het college van burgemeester en wethouders maandag bekend.

In de woonvisie staan alle plannen van de gemeente Ermelo die over zaken als betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen gaan. De gemeente wil de plannen vervolgens binnen 5 jaar realiseren.

De huidige woonvisie is inmiddels alweer 5 jaar oud en stamt nog uit de tijd dat economen een voorzichtig herstel van de ciris verwachtten. Inmiddels blijkt dat de economie harder groeide en de spanning op de woningmarkt groter is dan in 2014 voorzien werd. Voor jongeren is het lastiger geworden om een huis te vinden en ook het tekort aan sociale huur en koopwoningen neemt toe. Eerder dit jaar werd al bekend dat Ermelo in de woningbouwplannen een vast percentage wil afdwingen voor het sociale en middensegment van de woningmarkt.
 
Op het gebied van duurzaamheid is er ook het één en ander veranderd. Inmiddels heeft Ermelo nieuwe klimaatdoelen die ervoor moeten zorgen dat het dorp in 2030 energie- en in 2035 klimaatneutraal is. Ook op landelijk niveau zijn er wetten gemaakt die erop toezien dat nieuwe woningen aan duurzaamheidsnormen voldoen.
 
Bij het opstellen van de nieuwe woonvisie zal de Ermelose politiek niet de enige betrokkene zijn. Het college geeft aan dat ook andere partijen, als de woningcorporatie en ontwikkelaars van nieuwbouwprojecten hun zegje kunnen doen. Bovendien zullen de volksvertegenwoordigers van de gemeenteraad tussen 16 en 21 september de straat op gaan om het gesprek met de inwoners aan te gaan.