Ermelo wil wel, maar kan niet optreden tegen lachgas en designerdrugs

Door Harry Schipper – De gemeente Ermelo wil graag optreden tegen het produceren, verkopen en gebruiken van lachgas en designerdrugs, maar kan dat nu niet.

Zowel lachgas als de bestandsdelen van designerdrugs moeten allereerst op de (landelijke) lijst met verboden middelen komen te staan

Bovendien moeten de Ermelose APV (Algemene Plaatselijke Verordening) en het gemeentelijke handhavingsuitvoeringsplan aangepast worden.

Dat antwoorden B en W van Ermelo op schriftelijke vragen van de raadsfracties van CDA en ChristenUnie. B en W willen graag een gezamenlijke statement maken om het verzoek kracht bij te zetten om te komen tot een verbod op zowel lachgas als designerdrugs. Burgemeester Dorine Burmanje riep eerder al persoonlijk op om deze middelen wettelijk te verbieden.

Eerder al had de gemeente Ermelo in haar gezondheidsbeleid met als titel ‘Samen voor een gezond Noord-Veluwe 2017-2021 ingezet op een afname van het gebruik van genotmiddelen. De gemeente verstrekt om die reden subsidie aan verslavingszorginstelling Tactus.

Tactus gebruikt de subsidie voor verslavingspreventie binnen het basis- en voortgezet onderwijs en (andere) risicogroepen in Ermelo. Verder worden lachgas en designerdrugs als onderwerpen behandeld tijdens gastlessen en ouderavonden, waar ook vaak hiernaar wordt geïnformeerd. Ook in trainingen voor professionals komen lachgas en designerdrugs terug, zodat professionals op de hoogte zijn van trends en ontwikkelingen en weten hoe ze gebruik kunnen signaleren.

Als laatste kunnen inwoners van Ermelo bij Tactus terecht als ze vragen hebben over middelen, waaronder lachgas en designerdrugs, zo antwoorden B en W de raadsfracties.