Ermelose gezicht in coronatijd: Student Joris ten Dam (18)

De coronacrisis staat voor velen van ons voor een zeer moeilijke periode in ons leven. Er zijn mensen ernstig ziek geworden en overleden. Sommige mensen verliezen hun baan. Diplomauitreikingen, familiebijeenkomsten en andere zaken die het leven mooi maken gaan niet door.

Tegelijkertijd zijn er sinds de uitbraak van corona door het hele land hartverwarmende initiatieven waarbij Nederlanders er voor elkaar zijn.

Het kabinet wil gezamenlijk stil staan bij de gevolgen van de coronacrisis en is 6 oktober een campagne gestart waarin we als Nederlanders ‘aandacht voor elkaar’ hebben. Ook Ermelo doet mee aan deze landelijke campagne. Daarom publiceren wij de komende weken mini-portretten van Ermeloërs die vertellen wat hen heeft geraakt in deze tijd van corona.

Deze week deelt student Joris ten Dam zijn ervaringen. Nog twee maanden tot het eindexamen, maar door corona gingen de scholen dicht.

“Wat? Niet naar school? Heb ik nu al vakantie? Maar dat examen dan? Dat was afgelopen voorjaar mijn eerste reactie. Scholen dicht? Hoe dan? Niemand wist hoelang het ging duren. Ik zat in 6 vwo op Groevenbeek en had helaas een paar tekortpunten. Dan ga je je toch zorgen maken. Over twee maanden zit ik in die examenzaal. Wat gaan ze doen?”

“Iedereen was in verwarring. Vanuit school konden ze niet alle vragen beantwoorden. Logisch. Direct na die persconferentie van Rutte kreeg ik wel vijftig berichtjes van klasgenoten. Sommigen riepen: yes, vrij! Anderen hadden twijfel. Ik ook. Ik ben maar gaan leren voor de toetsweek, want ik dacht echt: anders haal ik het niet. Maar middenin die week moesten we opeens stoppen. School stelde alle toetsen uit. Huh?”

“Ik vind het woord coronadiploma niet fair, want we hebben er echt voor gewerkt. Maar er waren wel veel mogelijkheden om zelfs een belabberde lijst nog op te krikken. Groevenbeek dacht goed mee. Dat de informatie vanuit school niet altijd helder was, kwam vooral door alle richtlijnen. Zo verwarrend. Ik ben uiteindelijk geslaagd zonder eindexamen te doen. Echt bizar.

Ik kreeg een telefoontje, maar wist het al een paar weken. Je kon je cijfers gewoon uitrekenen. Geen feesten, geen examenreis. Ik zou naar Spanje gaan. Daar had ik mij enorm op verheugd. Maar helaas.”

“Ik doe nu Natuurkunde aan de Universiteit van Utrecht. Voorlopig blijf ik in Ermelo, want kamers zijn niet te vinden. Ik vind het lastig om in te schatten hoe het coronavirus onze toekomst gaat bepalen. Een vaccin zegt niet alles. Iedereen moet zich laten inenten. Gaat dat ook gebeuren?”

“We kregen nog een mooie diplomauitreiking, maar het gevoel ontbreekt dat ik iets heb afgesloten. Misschien moeten we met oud-jaargenoten nog eens een borrel organiseren. Leraren erbij. Lijkt me niet verkeerd.”

Joris ten Dam Ermelo
(Joris ten Dam - foto gemeente Ermelo)