Ermelose gezichten in coronatijd: Imke Docter

De coronacrisis zal ook in het nieuwe jaar voor velen van ons voor een zeer moeilijke periode in ons leven zorgen. Mensen worden ernstig ziek en kunnen overlijden.

Daarnaast is er de lockdown, waardoor sommige mensen hun baan verliezen. En de dingen die het leven mooi maken gaan niet door, denk aan verjaardagen en andere bijeenkomsten

We hopen met z’n allen dat de lockdown en het vaccin ons dit jaar op termijn de nodige verlichting geven. Sinds de uitbraak van corona zijn er door het hele land hartverwarmende initiatieven waarbij Nederlanders er voor elkaar zijn. Hiermee moeten we vooral doorgaan.

Vorig jaar is een landelijke campagne gestart waarin we als Nederlanders ‘aandacht voor elkaar’ hebben. Ook Ermelo deed hieraan mee en wij geven hieraan een vervolg in 2021. In de komende weken publiceert de gemeente Ermelo nieuwe mini-portretten van Ermeloërs, die vertellen wat hen heeft geraakt in deze tijd van corona.

Imke Docter (13) zat in de brugklas van het Christelijk College Groevenbeek tijdens de eerste lockdown. Ze vertelt hoe zij deze coronatijd beleeft

“Een jaar geleden ging de school dicht. Eerst vielen alle lessen uit en daarna moesten we over op online onderwijs. Zo’n gedoe. Ik zat toen in de brugklas. Ik doe Havo-6 op Groevenbeek, een combinatie van vmbo en havo. In het begin dacht ik: nou ja, vaker thuis is niet zo erg. Maar ik ging school echt missen. Thuis is veel van hetzelfde. Je ziet bijna niemand. Gelukkig mogen we nu twee dagen per week naar school. De klassen zijn in tweeën gesplitst en alles in school is mooi ingedeeld en afgeplakt met stickers. Dat voelt wel gek hoor…”

“Bijna elke dag ben ik bij een paardenstal in Ermelo. Dat geeft veel afleiding en dat maakt deze tijd minder vervelend. Eigenlijk vermaak ik me wel. Ik rijd daar al veel langer en – coronavirus of niet - de dieren hebben gewoon verzorging nodig. Ze waren blij dat ik wilde helpen. De stal is deels open, dus het waait lekker door. En iedereen let goed op de richtlijnen, dat vind ik wel belangrijk. Als ik rijd hoef ik geen mondkapje op. Maar ook paarden kunnen ziek worden, dus we nemen het heel serieus.”

“Ik wil later ook iets met paarden gaan doen. Misschien paardenfysio, of iets dergelijks. Ik vind het geweldige dieren. Ze maken mij aan het lachen. Laatst werd ik door een paard gebeten en kwam een ander paard naar mij toe om mij te troosten. Ja, zoiets vind ik mooi. Ze kunnen heel lief zijn.” 

“Ik woon samen met mijn ouders. Ik heb twee oudere zussen, maar die wonen niet meer thuis. En door de richtlijnen mogen ze niet tegelijkertijd langskomen. Voorlopig geen grote verjaardagen meer, dat vind ik wel vervelend. Ik houd van die gezelligheid. Maar het is niet anders. Ik denk wel dat dit nog lang kan duren. Misschien dragen we over twintig jaar nog steeds mondkapjes. Het zou mij echt niet verbazen.”

“Met andere leerlingen praat ik weinig over corona. Iedereen wil gewoon dat het snel weer voorbij is. Ik probeer zelf veel te wandelen. Als je beweegt, voel je je beter. Ik heb ook die app op de telefoon; Ommetje. Je ziet precies hoeveel je hebt gelopen. We hebben een hond thuis, dus ik kan veel naar buiten. Ja, dat kan ik iedereen aanraden. Ga vooral lekker bewegen.” 

Imke Docter Ermelo
(Foto gemeente Ermelo)