Ermelose gezichten in coronatijd: Kunstdocent Kim den Dulk

De coronacrisis zal ook in het nieuwe jaar voor velen van ons voor een zeer moeilijke periode in ons leven zorgen. Mensen worden ernstig ziek en kunnen overlijden. 

Daarnaast is er de lockdown, waardoor sommige mensen hun baan verliezen. En de dingen die het leven mooi maken gaan niet door, denk aan verjaardagen en andere bijeenkomsten. We hopen met z’n allen dat de lockdown en het vaccin ons dit jaar op termijn de nodige verlichting geven

Sinds de uitbraak van corona zijn er door het hele land hartverwarmende initiatieven waarbij Nederlanders er voor elkaar zijn. Hiermee moeten we vooral doorgaan.  

Vorig jaar is een landelijke campagne gestart waarin we als Nederlanders ‘aandacht voor elkaar’ hebben. Ook Ermelo deed hieraan mee en wij geven hieraan een vervolg in 2021. In de komende weken plaatst de gemeente Ermelo mini-portretten van Ermeloërs, die vertellen wat hen heeft geraakt in deze tijd van corona.

Kunstdocent Kim den Dulk (30) vertelt hoe zij deze bijzondere coronatijd ervaart

“Het begin van de coronatijd viel samen met een carrièreswitch. Ik werkte al langer in Amsterdam, als tekenaar bij een bedrijf dat keramiek maakt. Ja, wonen in Ermelo, werken in de hoofdstad - dat was veel reizen. Net in die eerste lockdown stopte mijn contract. Opeens kwam er veel rust. Het voelde als een goed moment om ‘t roer om te gooien. Ik kreeg even tijd om na te denken. Ik hoefde mijzelf niet meteen in iets nieuws te storten. Dat werkte positief. Ik dacht: wat wil ik nou eigenlijk zelf?”

“Ik zit niet graag stil, er borrelen altijd ideeën op. Tegenwoordig verzamel ik die in een mapje - voor een later moment. Ja, ik voel dat ik weer op het juiste spoor zit. Ik ben opgeleid als docent kunsteducatie en miste in mijn vorige werk het contact met kinderen en volwassenen. Dus ik was blij dat ik bij Cultuurkust in Harderwijk aan de slag kon. Ik had daar al eerder lesgegeven en kon in september beginnen. Voor hen ben ik ook kunstdocente op de brede school en geef ik bijvoorbeeld striptekenen.”

“Ik krijg er energie van als ik anderen verder kan helpen. Met een vriendin ben ik het YouTube-kanaal Makkelijk Gemaakt begonnen. We leren jonge kinderen tekenen en knutselen. Misschien start ik nog een tweede kanaal over het leven van een illustrator. Dat zeg ik: ideeën genoeg. 
Want ik wil ook nog een prentenboek maken en lessenseries schrijven. Zou ik bijna vergeten: ik heb nu ook een webshop waar ik mijn kaarten en andere producten verkoop. Nee, daar word je niet meteen rijk van. Maar bezig zijn maakt mij heel blij.”

“Mijn vriend werkt op een internationale school en die bleef al die tijd open. Er is genoeg veranderd, maar ons leven gaat wel door. Af en toe heb ik een dipje, maar ik ervaar het niet als een zware periode. Wat ik vooral mis zijn de bezoekjes aan musea en dierentuinen. Even zitten, kijken en lekker tekenen. Daar kijk ik zó naar uit. Net als het contact met vriendinnen. Ook al zie ik die nu vaker dan voorheen. Want we wonen ver uit elkaar en online zoek je elkaar sneller even op. Ik denk vaak: het is nu vervelend, maar het komt allemaal wel weer.” 

Kim den Dulk foto gemeente Ermelo
(Kim den Dulk, foto gemeente Ermelo)