Ermelose gezichten in coronatijd - Stijn Jansen (leiding Alexandergroep)

De coronacrisis staat voor veel van ons voor een hele moeilijke periode in ons leven. Er zijn mensen ernstig ziek geworden en overleden. Sommige mensen verliezen hun baan. Diplomauitreikingen, familiebijeenkomsten en andere zaken die het leven mooi maken gaan niet door.

Op hetzelfde moment zijn er sinds de uitbraak van corona door het hele land hartverwarmende initiatieven. 

Nederlanders zijn er voor elkaar. De regering wil samen stil staan bij de gevolgen van de coronacrisis en is 6 oktober een campagne gestart waarin we als Nederlanders ‘aandacht voor elkaar’ hebben.

Ook Ermelo doet mee aan deze landelijke campagne. Daarom plaatst de gemeente Ermelo mini-portretjes van Ermeloërs die vertellen wat hen heeft geraakt in deze tijd van corona.

Stijn Jansen (leiding Alexandergroep)

Stijn Jansen (19) vertelt hoe hij als leiding bij scouting Alexandergroep deze coronatijd beleeft.“Bij Scouting zijn we gewoon doorgegaan met een programma. Nou ja, gewoon… Het is niet zoals normaal. Je moet steeds improviseren. Eerst ging alles op slot, daarna konden we toch nog een paar jongeren ontvangen in het clubhuis, maar dan verdeeld over de dag. Later moest het clubgebouw opnieuw dicht en gingen we weer over op online.  Ik zeg eerlijk: het is leuk om online activiteiten op te zetten, maar ‘t kost wel véél meer tijd en energie.”

“Neem het broodbakken, wat we best veel doen. Normaal haalde je een paar pakken bloem en andere benodigdheden – en die nam je mee naar het clubhuis. Klaar was je. Nu moet je alles verdelen in porties en bij jongeren thuisbezorgen. Dan ben je wel even mee bezig. Toch is het goed dat we zijn doorgegaan. Zo blijf je in contact. En ook voor ons als leiding is ’t een fijne onderbreking.”

“Je wilt de leden graag iets teruggeven voor de contributie. Zo simpel is het.  Niets doen is geen optie. We hebben steeds naar mogelijkheden gekeken. Online duurt zo’n middag wel iets korter. Anderhalf uur, denk ik. Je zit met een spanningsboog. Je moet de aandacht vasthouden. In deze leeftijd is dat een uitdaging.  In onze groep zitten 25 scouts van 11 tot 15 jaar oud zijn. Dus dan weet je het wel…”

“Het is de kunst om het elke week een beetje anders te doen. Dan houd je het fris. Ik studeer voor docent Wiskunde en heb nu ook vanuit ‘t onderwijs ervaring. Da’s mijn voordeel. Met Scouting doen we online minder fysieke spellen. Het zijn eerder sociale activiteiten. Een lesje gebarentaal volgen, bijvoorbeeld. Of een opdrachtenrace houden, zoals op de foto is te zien. Ik moest mezelf laten fotograferen bij een rotonde. Tja, je verzint wat, maar ze vinden het geweldig!”

“Ik zit zelf al veertien jaar op Scouting. Al mijn vrienden heb ik bij de club. Dat maakt het ook zo leuk. Je groeit met elkaar op, komt op elkaars verjaardagen, gaat samen op vakantie. Juist als je langer lid blijft, ontstaat zo’n familiesfeer. Dat gun ik iedereen. Ik hoop ook dat onze tieners het volhouden om bij de club te blijven. Ook nu het anders gaat. Ik denk dan: samen fikkie stoken komt vanzelf wel weer. Ja toch? Gewoon nog even volhouden.”



(Foto: gemeente Ermelo)