Ermelose molen De Koe wil vuurwerkvrije zone

Door Harry Schipper – Als het lukt om omwonenden mee te krijgen, komt er rondom molen De Koe in Ermelo een vuurwerkvrije zone.
 

Een verzoek van het molenbestuur aan het Ermelose gemeentebestuur kwam binnen voordat het kabinetsplan bekend werd om in heel Nederland de jaarwisseling vuurwerkvrij te laten verlopen.

Het kabinet wil al het vuurwerk met oud en nieuw verbieden, om zo de druk op politie en vooral de overbelaste zorgsector te verlichten. Jaarlijks lopen duizenden mensen verwondingen op en stromen de eerste hulpafdelingen van ziekenhuizen vol. Die kunnen dat er niet bij hebben, nu  de ziekenhuizen zijn overspoeld met coronazieken, is de gedachte achter het vuurwerkverbod. Voor de vuurwerkhandel komt een compensatieregeling.

De Ermelose molenstichting wist nog niet van het kabinetsplan toen ze in september al het gemeentebestuur verzocht om een vuurwerkvrije zone in te stellen. Afgelopen jaarwisselingen zijn er landelijk een aantal molenbranden geweest als gevolg van vuurwerk. In Ermelo gelukkig niet, al vonden de molenaars na afgelopen jaarwisseling ook vuurwerkafval op de molenstelling van De Koe.

Molen De Koe is met haar rieten dak uiterst brandgevoelig. Men wil de molen een nieuwe brand besparen. Zo’n brand kan ook makkelijk overslaan op de nabijgelegen appartementen en winkels. Dat risico kan worden voorkomen door het instellen van een vuurwerkvrije zone, zoals die er ook zijn in omliggende gemeenten als Putten en Harderwijk. Zo’n zone komt er vrijwillige basis. Staat de hele straat of omgeving achter dat plan, dan levert de gemeente borden om voorbijgangers op de buurwerkvrije zone te attenderen.

De inwoners spreken elkaar erop aan als er binnen de zone tóch vuurwerk wordt afgestoken. Er geldt geen wettelijk verbod, dus politie en boa’s kunnen de vuurwerkliefhebbers enkel er ook op aanspreken. Beboeten kan niet.

Tenzij dus het landelijke verbod er komt. Want dan mag er nergens vuurwerk worden afgestoken. Waarschijnlijk deze week nog wordt bekendgemaakt of het plan van het kabinet wordt doorgezet en wat dan precies de bedoeling is. Het vuurwerkverbod is ook een wens van de meeste Nederlandse burgemeesters. Behalve veel ongelukken en schade trekt het ook een forse wissel op de hulpdiensten, die het al druk genoeg hebben, vinden ze.