Ermelose raad houdt knip op portemonnee

Door Harry Schipper – In een ultieme poging om meer grip te krijgen op de gemeentelijke uitgaven, heeft de Ermelose gemeenteraad woensdagavond unaniem besloten om de kredieten en budgetten voor zogeheten pijplijnonderwerpen in 2020 nog niet vrij te geven.

Eerst moet een wethouder zo’n pijplijnonderwerp afzonderlijk aan de raad voorleggen. Die neemt pas op dat moment het besluit er geld voor beschikbaar te stellen. Of niet natuurlijk…

Pijplijnonderwerpen zijn onderwerpen waarover al wel is gesproken over de noodzaak om die te realiseren, maar waaraan doorgaans nog geen prijskaartje is gehangen. Ze staan niet zelden al in een meerjarenbegroting, zonder dat de raad daar al een raadsbesluit over heeft genomen.

Bij het vaststellen van de Programmabegroting 2020-2023 – zoals de meerjarenbegroting in Ermelo meestal wordt genoemd - diende fractievoorzitter Bart van der Knaap van BurgerBelangen Ermelo een amendement in om te voorkomen dat de pijplijnonderwerpen tot uitvoering worden gebracht zonder dat daarover in de raad is gesproken. Hij kreeg bij het indienen al steun van alle andere partijen. Vorig jaar gebeurde min of meer hetzelfde: ook toen voorkwam de raad met een amendement het vrijgeven van budgetten en kredieten van pijplijnonderwerpen om zo het college van B en W ertoe te bewegen eerst met raadsvoorstellen te komen.

Een voorbeeld van zo’n pijplijnonderwerp in de meerjarenbegroting is de noodzakelijke uitbreiding van de waterberging en afvoeren in Ermelo. Het komt steeds vaker voor dat Ermelo te maken krijgt met straten die blank staan, putdeksels die omhoog schieten en andere vormen van wateroverlast, omdat het hemelwater niet tijdig weg kan stromen. Voor de extra waterberging is een nieuw bergbassin nodig. De kosten ervan gaan zeker elf miljoen meer kosten dan eerder was berekend. De raad moet nu eerst beslissen of zij die overschrijding wel goed vindt.