Ermelose raad wil geen corona-noodfonds erbij

Door Harry Schipper – De gemeente Ermelo stelt geen onderzoek in of een lokaal noodfonds nodig is dat bedrijven en organisaties met een lening van vijfduizend euro steunt, als ze door de coronacrisis in geldproblemen raken en geen beroep kunnen doen op andere steunmaatregelen.

Een motie voor zo’n noodfonds, ingediend door CDA en ChristenUnie, werd donderdagavond met elf stemmen tegen en tien voor door de Ermelose gemeenteraad verworpen.

Het CDA-raadslid Bart Willemsen lukte het tijdens de online videovergadering niet om de overige partijen te overtuigen van de noodzaak van zo’n noodfonds. Volgens hem zijn er bedrijven en organisaties die ondanks de vele steunmaatregelen van de overheid en private partijen tóch tussen wal en schip vallen als ze in geldproblemen raken of al zijn geraakt.

De fracties van CDA en ChristenUnie wilden het noodfonds voeden met geld van banken en eventueel de provincie, in totaal maximaal een half miljoen euro. Voor het aanvragen van een lening zou er dan bij de gemeente een noodloket worden ingezet.

Aangeven welke organisaties buiten de boot vallen kon Willemsen evenmin. Dat schoot andere raadsleden in het verkeerde keelgat. En ook dat de gemeente veel tijd en dus geld kwijt is met onderzoeken naar de noodzaak van een fonds én wie er daarvoor in aanmerking komen. 

Wethouder Leo van der Velden van economische zaken vond zo’n noodfonds ook niet nodig. Hij benadrukte dat ‘in dit dorp niemand honger hoeft te lijden en er altijd een vangnet is’.