Geen plek en dus geen banenmotor voor wietteelt in Ermelo

Harry Schipper – De Ermelose burgemeester André Baars wil niet meewerken aan de komst van een grote bedrijfshal waar wiet wordt geteeld.
 

Het bedrijf TYCH had het Ermelose gemeentebestuur gevraagd of er in Ermelo zo’n hal mag komen. Daarmee is, naast een investering van zo’n tien miljoen euro, werkgelegenheid gemoeid voor meer dan honderd mensen.

TYCH BV wil meedoen aan het landelijke Experiment Gesloten Coffeeshopketen. Het bedrijf is naar eigen zeggen al enkele jaren actief in de internationale cannabisindustrie. De directie laat weten enthousiast te zijn ‘om bij te dragen aan een veilige en hoogwaardige productie in Nederland’. Ze zijn daarom op zoek naar bedrijfsruimte. De te bouwen fabriek moet ongeveer vijfduizend vierkante meter groot zijn en levert ongeveer honderd fulltimebanen op.

De directie wilde graag met B en w en raadsleden in gesprek over het klaarliggende businessplan, maar burgemeester Baars heeft op voorhand dit gesprek afgewezen. Zijn argumenten zijn dat Ermelo zich niet heeft aangemeld voor het landelijke wiet-experiment. Ermelo is bovendien een coffeeshop-vrije gemeente. Tenslotte is er binnen Ermelo momenteel geen bouwgrond beschikbaar, zo laat hij TYCH in een brief weten.

Dat Ermelo niet meedoet aan het landelijke wiet-experiment en geen coffeeshop binnen haar gemeentegrenzen heeft, hoeven trouwens voor telers geen belemmering te zijn om zich ergens te vestigen. Wel zal Ministerie van Justitie en Veiligheid altijd aan de burgemeester om een advies vragen. Dat advies mag dan alleen gaan over de eventuele gevolgen van de teeltlocatie voor de openbare orde en veiligheid in zijn gemeente. En dus niet over bijvoorbeeld de wenselijkheid van de komst van zo’n fabriek.

Daarom voert de burgemeester nog een derde argument aan. Volgens hem is er nu geen bouwgrond beschikbaar  en evenmin een pand waarin cannabis geteeld zou kunnen worden. Wie een hal van vijfduizend vierkante meter wil bouwen, moet dat doen op een regionaal bedrijventerrein. Alleen daar zijn kavels te krijgen van die omvang. Waarschijnlijk is zelfs veel meer nodig dan 5000 m2, omdat er op het terrein ook nog geparkeerd moet worden door het personeel en omdat er op eigen terrein geladen en gelost moet worden. Ermelo valt op die reden dan af als vestigingslocatie.