Gemeente Ermelo gaat voor “Exclusief wonen voor iedereen”

Het college van burgemeester en wethouders heeft in samenwerking met inwoners en woonpartners de Woonvisie 2030 opgesteld. Met de woonvisie heeft gemeente Ermelo beleid om ook de komende jaren gericht verder te blijven werken en te investeren in een toekomstbestendige woningvoorraad. 

Veranderde woningmarkt

Sinds de laatste woonvisie uit 2015 zijn er veel ontwikkelingen geweest op de woningmarkt. Zo is de druk op de woningmarkt flink toegenomen en zijn de huizenprijzen gestegen. Hierdoor hebben veel huishoudens en met name starters en de ouderen moeite om geschikte en passende woonruimte te vinden. Om in te spelen op de veranderingen heeft het college een nieuwe woonvisie opgesteld.

“Exclusief wonen voor iedereen”
Exclusief staat voor de woonomgeving die de gemeente Ermelo bieden; groen, gezond, een sterke sociale verbondenheid en zorgstructuur. Deze woonomgeving willen de gemeente toegankelijk houden voor iedereen. Dit betekent dat de gemeente zich gaat inspannen voor een gevarieerd woningaanbod voor jong en oud, kleine en grote huishoudens, lage, midden en hoge inkomens en voor mensen met een specifieke zorgvraag.

Om de visie te realiseren zet de gemeente in op drie strategische woonopgaven:
  • Samen investeren in toekomstbestendige buurten en buurtschappen;
  • Woningbouwprogramma in balans;
  • Passend en betaalbaar wonen voor iedereen. 
Samen investeren in toekomstbestendige buurten en buurtschappen
Het grootste deel van de inwoners van Ermelo woont naar volle tevredenheid in hun woning. De gemeente wil dit graag zo houden en waar mogelijk verbeteren. Hierbij houden ze rekening met het feit dat 90% van de woningvoorraad in 2030 er nu al staat. Binnen deze opgave willen ze de bestaande woningen en buurten goed laten aansluiten bij de woonwensen en duurzaamheidseisen van vandaag en morgen. Hierbij kijken ze verder dan de transitievisie warmte. De gemeente zoekt per wijk naar slimme koppelkansen in relatie tot nieuwbouw- of transformatieopgaven, aanpassingen in de openbare ruimte, verbeteren van de toegankelijkheid, bereikbaarheid en de aanpak van klimaatadaptatie.
 
Woningbouwprogramma in balans
Nieuwbouw, herstructurering en transformatie zetten ze de komende jaren in voor alle doelgroepen. Ze hebben hierbij een programmering van nieuwbouwwoningen voor ogen waarin een goede balans is tussen de behoefte van de korte termijn en de lange termijn. Ook stimuleren ze bij elke nieuwbouwaanvraag de inzet op groen- en natuurinclusief bouwen.
 
Passend en betaalbaar wonen voor iedereen
In Ermelo streeft de gemeente naar een woningvoorraad die zoveel mogelijk past bij de woonwensen, inkomens, levensfase en huishoudenssamenstelling van onze inwoners. Er is keuze voor iedereen, mede door een passend en betaalbaar woningaanbod. Hierbij zetten ze onder andere in op het vergroten van het aantal sociale huurwoningen.