Gemeente Ermelo onderzoekt Watervalweg als locatie voor maatwerkwoningen

Door Harry Schipper - De gemeente Ermelo onderzoekt de haalbaarheid van zogeheten ‘maatwerkwoningen’, naar Deens voorbeeld ook wel ‘skeave huse’, genoemd, ofwel rare huizen, op het terrein langs de Watervalweg bij de spoorwegovergang, naast de bomenkwekerij.
 

De meestal kleine, vrijstaande eenpersoons-woningen zijn bedoeld voor mensen met complexe problemen, meestal gevolg van een combinatie van factoren als een psychiatrisch ziektebeeld en een verstandelijke beperking, verslaving, schulden, dakloosheid of gezondheidsproblemen.

In de bestaande (psychiatrische) zorg lopen deze mensen vaak vast en lopen ze qua huisvesting tegen legio problemen aan. Meestal gaat het trouwens om alleenstaande mannen van middelbare leeftijd, vaak met een uitgesproken afkeer van hulpverlening, groepswoningen en huisregels.
 
In januari 2020 is het locatieonderzoek naar kansrijke en niet-kansrijke locaties afgerond. De gemeenteraad heeft criteria opgesteld waaraan, naast de reguliere wettelijke eisen, de locatie moet voldoen. De  uiteindelijk overgebleven kansrijke locaties zijn vertrouwelijk gedeeld met het college en de gemeenteraad.
 
De maatwerkwoningen moeten bij voorkeur op een rustige locatie komen, het liefst aan de rand van een wijk, in een omgeving waar weinig  prikkels zijn. Daar kunnen zij zelf tot rust komen en, eventueel met begeleiding, weer zelfstandig wonen. Vaak blijven deze mensen nu nog onnodig lang in de maatschappelijke opvang of in woonwijken.
 
Eerder was ook al een locatie aan de Zandkampweg in beeld, maar die locatie stuitte op hevige protesten van omwonenden. De gemeente heeft nog meer locaties in het vizier, maar wil nu eerst onderzoeken of de locatie aan de Watervalweg haalbaar is. Als dat zo is, worden er eerst een gesprek gevoerd met de buurtbewoners.  Belangrijkste doel hiervan is om te horen of er nog afspraken en overwegingen zijn die een rol spelen bij de realisatie van maatwerkwoningen op deze locatie en die nog niet zijn meegenomen.
 
De tweede stap is onderzoek op de locatie zelf. Dat bestaat uit verschillende technische onderzoeken zoals onder andere flora en fauna onderzoek, bodemonderzoek en archeologisch onderzoek. Deze onderzoeken kunnen per locatie verschillen. Daarmee is nog niet zeker of er op deze locatie maatwerkwoningen komen. Er is nog geen besluit genomen, zo verzekert de gemeente.
 
De resultaten van de gesprekken en de resultaten uit het locatieonderzoek worden meegenomen in een voorstel aan het college van burgemeester en wethouders.
 
In een persoonlijk gesprek zijn direct omwonenden aan de Watervalweg al door de gemeente Ermelo geïnformeerd over het onderzoek op het terrein aan de Watervalweg. De buurtbewoners die wat verder weg wonen hebben van de gemeente hierover een brief ontvangen.
 
In de hele regio Noord Veluwe moeten zeker veertien van deze woonunits komen, zo hebben de zes gemeenten jaren geleden al met elkaar afgesproken. Hoeveel er in Ermelo komen is nog niet duidelijk. Naar verluidt gaat het om drie tot zes ‘skeave huse’ en is ook nog niet bekend of ze bij elkaar komen te staan, of verspreid over meer locaties.

In  Harderwijk besloot de gemeenteraad vorige week om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de komst van acht maatwerkwoningen aan de Parallelweg 7, net buiten de wijk Frankrijk tegenover het spoor. Nu al is duidelijk dat omwonenden er daar op z’n zachtst gezegd niet blij mee zijn, ondanks de verzekering dat er ook een huis voor een beheerder of beheerdersechtpaar bij komt te staan.

(Foto: Google)