Gemeente Ermelose vordert geen verstrekte subsidies terug

Door Harry Schipper – De gemeente Ermelo vordert geen subsidies terug als activiteiten niet zijn doorgegaan vanwege maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De gemeente gaat maatwerkafspraken maken met elke Ermelose subsidieontvanger om de subsidie voor dit jaar door te schuiven naar volgend jaar, of om de subsidie van volgend jaar te verlagen.

Op deze manier wil het Ermelose college van B en W tegemoet komen aan de lastige situatie waarin subsidieontvangers door het coronavirus zijn terechtgekomen. Veel activiteiten die organisaties gepland hadden staan, gaan niet door. Volgens de subsidieverordening zouden die organisaties de subsidie moeten terugbetalen, of krijgen ze minder dan tevoren was afgesproken.

Omdat die organisaties vaak ook al kosten hebben gemaakt, zouden ze in geldnood kunnen komen, bijvoorbeeld omdat de kaartverkoop niet doorgaat en ze dus geen inkomsten krijgen. Niet zelden moeten organisaties gewoon huur blijven doorbetalen, terwijl ze geen bezoekers of deelnemers mogen ontvangen.

B en W willen met maatwerkoplossingen komen, zodat bijvoorbeeld evenementen die voor dit jaar stonden gepland, volgend jaar wél doorgang kunnen vinden. De gemeente denkt dat ze daardoor per saldo over twee jaar tijd minder geld aan subsidies kwijt zijn. Organisaties die gewend zijn van de gemeente een subsidie te ontvangen, krijgen hierover binnenkort een brief waarin ze over dit besluit worden geïnformeerd. In die brief bedankt het gemeentebestuur ook de medewerkers en vrijwilligers voor hun inzet om toch hun werkzaamheden voort te zetten.