Gemeente ontvangt meer OZB in 2023 en doet wat inwoners is beloofd

De gemeente heeft meer aan Onroerende Zaakbelasting (OZB) ontvangen dan was geraamd en geeft dit terug aan de inwoners. Dat blijkt uit een berekening van de gemeente.

De gemeente heeft een netto meeropbrengst van € 130.000,00 aan OZB

In het hybride-akkoord is beloofd dat de OZB lager zou uitvallen dan voorgaande jaren en dat inwoners minder zouden betalen. Dit blijkt gemiddeld zo te zijn, maar niet het volledig beloofde percentage. In Ermelo blijken de huizenprijzen gemiddeld 15 % te zijn gestegen. Bij het opstellen van de begroting was uitgegaan van 13,5%. Deze hogere stijging leidt tot een hogere opbrengst dan begroot, namelijk € 130.000,00. Deze meeropbrengst komt ten goede aan de inwoners van Ermelo en wordt aan de burger teruggegeven.

Een vermindering van de OZB woningen levert ongeveer enkele euro’s per pand op
Dat laat een handmatige berekening zien. Aangezien een aparte teruggave meer geld kost aan uitvoeringskosten dan dat dit voor de burger oplevert, is besloten de correctie uit te voeren bij de berekening van de tarieven voor volgend jaar.

Verder zijn woningen ook in aantal en kwaliteit gestegen
Ook heeft het college geconstateerd dat er over meer objecten belasting (473) is geheven dan vorig jaar. Er is flink aan panden verbouwd. Daardoor is de waarde van panden hierdoor gestegen. De OZB die hierdoor extra ontvangen, gebruikt de gemeente om de begroting sluitend te houden.