Gemeente wil visie voor de Zandkamp

Door Harry Schipper – De gemeente Ermelo laat een toekomstvisie opstellen voor de Zandkamp, een ongeveer anderhalf hectare groot terrein tussen de Zandkampweg en de Konijnenwal. Doel is om verloedering tegen te gaan.

Ideeën vanuit de buurt over wat er moet komen zijn welkom. De gemeente organiseert daarvoor nog een informatiebijeenkomst. 

Het grootste deel van de Zandkamp is van de gemeente, die tot voor kort een deel ervan gebruikte als opslag voor de gemeentewerf. Een ander deel is een prachtige natuurtuin die al jaren wordt verbeterd en onderhouden door vrijwilligers van Stichting Natuur- en Milieuplatform Ermelo (NME) , KNNV, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en een paar imkers.

Vorig jaar besloot de gemeente al om eerst voor het hele gebied een visie op te stellen. Dat besluit volgde op een verzoek van NME om de natuurtuin verder vorm te mogen geven. Het terrein, zo stelt de gemeente, is  eigenlijk aan de imkers in gebruik gegeven en daarna omgevormd tot natuurtuin. Er doorheen loopt ook het ‘Pelserpad’, dat Landschapsbeheer Gelderland onderhoudt.

NME heeft vorig jaar door studenten van de opleiding Toegepaste Biologie van de Aeres Hogeschool in Almere een (lijvig) plan laten maken. Die willen de buurtbewoners meer in contact brengen met de natuur en het versterken van de natuurwaarden. De studenten bedachten dat onder andere te bereiken met meer houtwallen, insectenhotels, huisvesting voor vleermuizen en door de vijver amfibievriendelijker te maken. Ook zou de natuurtuin beter toegankelijk moeten worden gemaakt en wordt gedacht over het planten van een ‘voedselbos’.

De raad wordt nu in dit beginstadium van de plannenmakerij alvast geïnformeerd, zodat raadsleden weten wat er speelt als daarover bijvoorbeeld vragen of wensen van gebruikers en omwonenden komen. Daarover gaat de gemeente ook nog in gesprek met de huidige gebruikers. De gemeente laat later nog weten wanneer en waar de informatiebijeenkomst is.