Gemeenten krijgen wijkmanager voor zorgtaken

Door Harry Schipper - De gemeenten op de Noordwest Veluwe (Harderwijk, Ermelo, Putten, Nunspeet, Elburg en Oldebroek) en de gemeente Zeewolde hebben met zorgverzekeraar Zilveren Kruis een deal gesloten. Doel ervan is dat voor elke inwoner betaalbare en goede kwaliteit van zorg en ondersteuning beschikbaar is. 

Daarvoor financiert Zilveren Kruis onder andere de komst van zes wijkmanagers die in elke gemeente een tussenschakel gaan vormen tussen de diverse huisartsengroepen in elke gemeente en de ‘buitenwereld’. In Ermelo is die zorg-wijkmanager overigens in juli al aan de slag gegaan.

Zilveren Kruis gaat ook meebetalen aan de coördinatie en optimalisatie voor ELV, ofwel eerstelijnsverblijf. De Ermelose wethouder Hans de Haan geeft in dit verband als concreet voorbeeld de doorverwijzing van ouderen die in een crisis belanden. “Zo’n oudere, vaak verwart, meldt zich meestal eerst bij een huisarts meldt. Nu moet zo’n huisarts vaak eindeloos bellen met allerlei instanties, om voor zo iemand tijdelijke opvang te regelen. Dat werk is sinds dit jaar overgenomen door de Zorggroep Noordwest Veluwe, die daarvoor het VOS heeft opgericht, het Veluws Ouderen Servicepunt. Dat werkt buitengewoon goed”. ELV biedt trouwens niet alleen (tijdelijke) opvang, maar ook daarbij horende zaken als verpleging, verzorging en paramedische zorg.

Omdat de noodzaak groot was is de Zorgroep met VOS alvast van start gegaan en betaalde in eerste instantie de kosten zelf. “Buitengewoon sympathiek”, vindt De Haan. “De huisartsen staan namelijk toch al behoorlijk onder druk, dus als zoiets buiten hen om georganiseerd kan worden, zonder dat ze daarbij hun kerntaken verliezen, is dat natuurlijk goed. De gemeenten op de Noordwest Veluwe lopen hierin trouwens voorop in Nederland”.

Behalve ouderen gaan ook kinderen met problemen en hun ouders profiteren van de samenwerkingsovereenkomst tussen Zilveren Kruis en de zeven gemeenten. Ook nu zijn het vaak de huisartsen waar kinderen met problemen en hun ouders vaak het eerst terechtkunnen. Maar het Centrum voor Jeugd en Gezin, het CJG, krijgt een groter aandeel in het hulpaanbod.

De gemeenten zijn na de transitie in de zorg, enkele jaren geleden, verantwoordelijk voor goede zorg voor elke inwoner. Dat is geregeld in een aantal wetten: de Jeugdwet, de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en natuurlijk de WPG (Wet Publieke Gezondheid), waarin ook de rijksoverheid een rol heeft. De zorgverzekeraar annex zorgkantoor, hier op de Noordwest Veluwe dus het Zilveren Kruis, geeft uitvoering aan de WLZ (Wet Langdurige Zorg) en de ZVW (Zorgverzekeringswet).

Wethouder De Haan zegt dat de samenwerkingsovereenkomst met Zilveren Kruis op dit moment de gemeente Ermelo niets extra’s kost. “Ik ben ervan overtuigd dat het op termijn zelfs geld gaat opleveren”. De Haan doelt daarmee op de betere en kortere lijnen die met name door de wijkmanagers tot stand worden gebracht, waardoor de zorg efficiënter wordt ingericht.

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de zeven gemeenten en Zilveren Kruis werd donderdag in Harderwijk ondertekend.