Gladheid bestrijden: strooien en zoutkisten

De medewerkers van de gemeente Ermelo werken hard om wegen en fietspaden in de gemeente veilig te houden. Dit doen ze het hele jaar door. In de komende periode letten ze daarom goed op gladheid door ijzel, bevriezing en sneeuw. Vaak komt de gladheid heel plotseling op. Ze strooien als ze meten dat de wegen glad worden.

De gladheid wordt gemeten

Elke dag krijgt team wijkservice de laatste weersverwachting van MeteoConsult. Daarbij geven ze ook de kans op gladheid of winterse neerslag aan. In het wegdek aan de Dirk Staalweg, Garderenseweg en Buitenbrinkweg zitten meetpunten. Deze geven de waardes aan van temperatuur, luchtvochtigheid en geleidbaarheid van het wegdek. Met deze informatie, of bij eigen waarnemingen en controles, starten ze met
strooien.

Wat doet de gemeente?
Ze strooien over het algemeen vóórdat het verkeer de weg opgaat. Maar niet alle wegen zijn gelijk. Er zijn provinciale wegen en wegen van de gemeente. Hierdoor komt het voor dat de gemeentelijke wegen wél en de provinciale wegen niét worden gestrooid, of andersom. Daarnaast strooien ze eerst alleen hoofd- en doorgaande wegen. Als ze gaan strooien, vindt u de strooiroutes op www.ermelo.nl/strooiroutes.

Ze plaatsen zoutkisten pas bij extreem winters weer
Bij winters weer staat er een zoutkist bij de ingang van de gemeentewerf. Deze vullen ze regelmatig bij. Alleen bij extreem winterweer, met veel ijs en veel sneeuw, plaatsen ze ook zoutkisten op andere plekken in Ermelo. Daarmee kunnen inwoners zelf de stoep en openbare ruimte ijs- en sneeuwvrij houden. Het is niet de bedoeling dat het strooizout voor eigen gebruik uit de kisten wordt gehaald. Voor eigen gebruik is strooizout te koop bij de bouwmarkt of het tuincentrum.

Kijk voor de strooiroutes en de plekken van de zoutkisten op www.ermelo.nl/gladheid.