Grafheuvels worden hersteld op de Groevenbeekse hei

Op de Groevenbeekse hei knapt de gemeente een aantal grafheuvels op. De grafheuvels zijn in de loop van de jaren beschadigd geraakt.

Hoewel het niet de bedoeling is, worden de grafheuvels gebruikt als uitkijkpunt voor wandelaars en als onderdeel van een fietsroute

Daardoor zijn er op de grafheuvels veel ingesleten looppaadjes. De schade ontstaat ook door gewroet van wilde zwijnen en gegraaf van konijnen.

Ze maaien en zaaien de grafheuvels 
In de komende weken maaien ze de beschadigde grafheuvels. Daarna vullen ze de gaten en geulen weer op. Waar nodig zaaien ze de heuvels nog in met heide. De verse grond en jonge heideplantjes zijn nog kwetsbaar. Daarom plaatsen ze tijdelijk een hek om een aantal grafheuvels. Zo voorkomen ze nieuwe schade door wandelaars en fietsers. 

De grafheuvels zijn beschermd 
Grafheuvels zijn bijna de enige zichtbare sporen van de prehistorie. De meeste grafheuvels hebben een beschermde status als rijksmonument. Dit betekent dat ze zowel het formaat als de vorm in stand moeten houden. Een beetje schade is niet erg, maar de onderliggende lagen moeten wel ongestoord blijven.