Gratis nestkastjes voor bestrijding eikenprocessierups

De eikenprocessierups zorgt al jaren voor veel overlast. De gemeente zuigt de nesten in de bomen weg, maar dit is niet genoeg om de rupsen te bestrijden.

Daarom is de gemeente vorig jaar gestart met natuurlijke oplossingen om de rups tegen te gaan. Dit doen ze door de natuurlijke vijanden van de rups een handje te helpen. Daarom deelt de gemeente dit jaar opnieuw nestkastjes uit.  

Natuurlijke bestrijding van de rups
In de strijd tegen de eikenprocessierups heeft de gemeente uw hulp nodig. Voor het bestrijden van de rups helpt het om nestkasten op te hangen. Vogels als de koolmees en pimpelmees nestelen daarin en voeden zich met de rupsen. Heeft u veel bestrating in de tuin? Zorg dan voor meer bloeiend groen. De bloemen lokken insecten, die de rupsen opeten. Nu is het de tijd om bloembollen te planten.

Gratis nestkastjes en bloembollen
Om het gebruik van nestkastjes te stimuleren, geeft de gemeente Ermelo nestkastjes weg aan inwoners. Deze geven ze aan de eerste 200 inwoners die zich daarvoor aanmelden. Zij krijgen het nestkastje als bouwpakket en een zakje bloembollen.

Hout van Ermelo
Alle nestkastjes zijn gemaakt van hout dat uit de gemeentebossen van Ermelo komt. Zo wordt er gebruik gemaakt van lokaal gegroeid hout, zodat dat niet ergens anders gehaald hoeft te worden. De gemeentebossen worden verantwoord beheerd onder het FSC-keurmerk, ze kappen alleen hout waar dat kan. Natuurlijk zonder het voortbestaan van het bos in gevaar te brengen. Alle nestkastjes hebben daarom dit jaar het logo ‘Hout van Ermelo’.

Corona
In verband met het corona-virus, bezorgen ze de nestkastjes aan huis op gepaste afstand. Schrijf u in voor een nestkastje, één kastje per huishouden. Ga naar het inschrijfformulier