Grootschalige vervanging openbare verlichting afgerond in Ermelo

Op woensdag 24 april ging wethouder Van Veen letterlijk de lucht in om een nieuw armatuur aan een lantaarnpaal te plaatsen. Dit is een van de laatste armaturen van de grootschalige vervanging van de openbare verlichting. 

Een armatuur is het bovenste gedeelte van een lantaarnpaal en bestaat uit de behuizing en de lamp

In 2021 is gestart met de vervanging van de openbare verlichting omdat deze verouderd was. In totaal hebben we de laatste drie jaar ongeveer 3500 armaturen met LED-verlichting geplaatst. Ook hebben we 900 lantaarnpalen vervangen en een aantal lantaarnpalen verplaatst.
 
“Bewust verlichten”
De vervanging maakt deel uit van het beleidsplan ‘bewust verlichten’. We verlichten bewust, dus alleen daar waar nodig is. We willen paden en straten bewust verlichten. Soms betekent dit het verplaatsen van lantaarnpalen en soms het verwijderen van een lantaarnpaal. De nieuwe verlichting is afgestemd op de omgeving door de goede onderlinge afstand van de lantaarnpalen, de kleur en de lichtsterkte.
 
Besparing van kosten
De vervanging was nodig want de armaturen en lampen waren oud en daardoor gevoelig voor storingen. Alle armaturen zijn nu vervangen door energiezuinige LED-verlichting. Wethouder Van Veen: “Met deze vervanging gaan de totale energiekosten omlaag. Ook levert het CO2-reductie op. Dit past bij onze doelen voor duurzaamheid. Ook zorgt het voor minder storingen en zijn de kosten voor beheer en onderhoud lager. Het levert een jaarlijkse besparing op van ruim € 66.000. In Ermelo zijn we zuinig op ons geld èn op onze energievoorraad”.
 
Slimme technieken
Voor de verlichting is gekozen voor een warm witte kleur. Dit is de beste lichtkleur voor verkeers- en sociale veiligheid. De verlichting heeft slimme technieken, zoals automatisch dimmen en dimmen op afstand. De verlichting wordt daardoor efficiënter en zorgt voor meer veiligheid. Ook zorg dit voor minder lichtvervuiling. Daardoor hebben de natuur en de dieren zo min mogelijk last van het licht.

LED verlichting Ermelo
foto gemeente Ermelo