Grotere kans op boete voor fietsen in Ermelo’s voetgangersgebied

Door Harry Schipper – Fietsen in het voetgangersgebied in Ermelo mag niet, maar bleef eerder dit jaar meestal ongestraft. Dat ligt nu toch anders…

De kans op een boete is nu een stuk groter, omdat meer BOA’s er meerdere uren per week erop controleren. Overtreders moeten afstappen en krijgen meteen een boete.

Uit de beantwoording op schriftelijke vragen van de raadsfractie van het CDA blijkt dat de pakkans vanaf juli is toegenomen, omdat BOA’s vaker en langer in het voetgangersgebied controleren. Vanaf maart waren de gemeentelijke handhavers vooral erg druk met het handhaven van de corona-maatregelen. Daardoor hadden andere reguliere taken, waaronder het houden van toezicht op het fietsen in het voetgangersgebied, minder prioriteit en zijn deze iets meer op de achtergrond geraakt, zo schrijven B en W aan de christendemocraten.
 
Het CDA beklaagde zich in haar brief aan B en W over het forse aantal fietsers dat door het voetgangersgebied in de Stationslaan reed. Ze hadden zelfs een steekproef gehouden waaruit bleek dat in een uur tijd maar liefst één op de zes voorbijgangers door het voetgangersgebied fietste. Ze stelden daarbij dat het erop lijkt alsof de BOA’s ‘zelden tussen 11.00 en 18.00 uur zichtbaar zijn en handhavend optreden.
 
De BOA’s zelf spreken dat volgens B en W tegen. “Over het algemeen houden de Ermelose inwoners zich vrij goed aan het fietsverbod. We zien net name bezoekers van buiten onze gemeente zich minder goed houden aan het fietsverbod. Omdat de steekproef in de zomervakantie is uitgevoerd, kan het zijn dat u meer overtredingen heeft geconstateerd dan de BOA’s doorgaans zien tijdens hun controles”.
 
De CDA-fractie vraagt in haar brief om gerichte handhavingsactie door BOA’s, bijvoorbeeld door drie keer per week oip wisselende dagen en wisselende tijden een uur te posten en bij o vertredingen een lik op stukbeleid toe te passen.
 
Burgemeester en wethouders gaan mee in dat verzoek. Wel schrijven ze dat in Ermelo door ziekte anderhalf van de vier fte’s aan BOA’s kampen met langdurige ziekte. De gemeente heeft daarom al een tijdje geleden een nieuweling ingehuurd, maar die moet eerst nog worden ingewerkt en beëdigd. Dat proces duurt ‘helaas enkele weken tot maanden’. Pogingen om BOA-capaciteit tijdelijk aan te vullen met hulp van andere partijen zoals de Omgevingsdienst Noord Veluwe, NS en buurgemeenten hebben wel een tijdje geholpen.
 
Vanaf juli konden daardoor de controles op fietsen in het voetgangersgebied weer worden geïntensiveerd. Het resultaat daarvan waren zeventien bekeuringen in de maanden juli en augustus. In de planning van de BOA’s voor de komende maanden staan wekelijks meerdere uren voor dergelijke controles ingepland. Het is maar dat u het weet…