Henk Vermeer over het succes van BBB: ‘Mensen zijn het helemaal beu, politiek voeren zal op een andere manier moeten’

Door Marco Jansen - Als campagneleider is Henk Vermeer een belangrijke factor in het succes van de BoerBurgerBeweging. Zijn rol was vooral achter de schermen, maar na de overweldigende verkiezingsoverwinning van BBB komt de Harderwijker ook volop in de schijnwerpers en zijn interviewverzoeken aan de orde van de dag. Hij maakte zelfs zijn debuut op de landelijke televisie bij Op1. „Daar was ik wel nerveus voor.”

Henk Vermeer (56) heeft zijn roots in Uddel en staat bekend om zijn nuchterheid

De Harderwijker is niet snel van zijn stuk te brengen, maar de hectiek van de afgelopen weken heeft hem wel uitgeput. ,,Er werden zoveel vragen op me afgevuurd. Je bent weken dagenlang op pad en in actiemodus en blijft bezig met dingen regelen. Nu het sinds woensdag iets rustiger wordt, voel ik wel dat ik moe ben.”

Henk Vermeer en Caroline van der Plas BBB foto Ronald Hissink
(Foto Ronald Hissink)

De verkiezingsavond op 15 maart heeft veel veranderd voor de BoerBurgerBeweging, waar Henk Vermeer in 2018 samen met Wim Groot Koerkamp en Caroline van der Plas medeoprichter van was. In de Tweede Kamerverkiezingen 2021 kreeg de partij één zetel, maar sinds de Provinciale Staten verkiezingen en Waterschapverkiezingen is alles anders. In de Eerste Kamer krijgt BBB in ieder geval 16 zetels. In de peilingen tekende de verkiezingswinst zich al af. „Een week voor de verkiezingen zei ik tegen een journalist dat ik dacht dat we de peilingen konden verslaan. We zagen extreme resultaten in Drenthe en hadden voor weinig geld een groot bereik op social media. Ik had het gevoel dat er aparte dingen gingen gebeuren. Samen met Anky Griekspoor, gemeentesecretaris in Medemblik heb ik alle mensen workshops gegeven om hen voor te bereiden op wat we moeten doen als we de grootste zouden worden. Als campagneleider is het belangrijk om mensen te enthousiasmeren en iedereen in een flow te krijgen. Ik houd van snel schakelen en vooruit denken. Ik heb wel geleerd dat ik de stappen vooruit mijn hoofd zet en niet vooruit te rennen, waardoor de rest mij al kwijt is als ik de hoek om ben.”
 
Gespannen
Tijdens de verkiezingsavond was hij met 700 man in de Zalen van Boode in Bathmen, achter Deventer. „Dit was mijn vierde campagne en ik had nog nooit verloren. Maar ik was de hele dag enorm gespannen. We kregen overal uit plattelandsregio’s vandaan berichten dat mensen bij de stembussen stonden. Die kwamen voor ons, dat kon niet anders. We dachten dat we in 5 tot 9 provincies de grootste konden worden. Dat we ook in de Randstadprovincies konden winnen of in Limburg, waar PVV dominant is, konden winnen, had ik niet gedacht. Toen de exit-poll van Noord-Holland binnenkwam en wij daar de grootste waren, werd ik helemaal rustig. Ik voelde totaal geen spanning meer. Ik weet hoe het voelt als je lokaal wint met Harderwijk Anders, maar nu hebben we landelijk geschiedenis geschreven. De impact is nu veel groter, we zijn met BBB wereldnieuws. In 12 provincies zijn we de grootste partij geworden, dat is nog nooit eerder gebeurd. Zelfs in Almere werden we de grootste, maar ook in Harderwijk zijn we de grootste. De dag na de verkiezingen gingen alle krantenkoppen en tv-programma’s over ons. We zaten er middenin.”
 
Vermeer is vorig week zaterdag met zijn vrouw Tineke in het Nonnetje gaan eten als beloning voor alle weken dat hij op campagnetour is geweest. Op zondag ging hij op de koffie bij zijn ouders in Uddel. Even ontspanning, want op maandagavond zat hij in Hilversum bij Op1. „Ik was hartstikke gespannen, want ik was nog nooit op tv geweest. Voor je gevoel ben je een amateurvoetballer die moet debuteren in de Champions League. Contacten met de pers heb ik nooit vervelend gevonden, maar er komt nu veel meer verantwoordelijkheid op mij af.”
 
Goede leerschool
Vermeer werd lokaal bekend als voorzitter van voetbalclub Zwart-Wit’63 en de Aaltjesdagen en als raadslid van Harderwijk Anders, waar hij nog steeds fractievoorzitter van is. Terugkijkend zijn die ervaringen voor hem een goede leerschool geweest. „De Aaltjesdagen organiseren waar 50.000 mensen op af komen vraagt ook een grote verantwoordelijkheid en na een zaterdagmiddag voetbal met allerlei verschillende meningen nam ik pas een biertje als iedereen weg was. Dingen vinden nu wel in het groot plaats, maar je hebt nog steeds met mensen te maken. Dinsdag zaten we met premier Mark Rutte te vergaderen, maar ik weet zeker dat ik dan mezelf ben. Ik heb veel respect, maar ik voel me gelijkwaardig.”
 
Tegenwoordig is hij drie keer per week in Den Haag als beleidsmedewerker financiën, economische zaken, binnenlandse zaken en digitale zaken. BBB krijgt straks 138 Statenleden en 118 Waterschapbestuurders en er komen Gedeputeerden bij in de provincies. als wij straks in de coalitie komen, zijn er 17 Eerste Kamerleden. Als volksvertegenwoordiger moet Caroline het debat voeren, wat betekent dat ik vaker  de verbinding moet maken en de contacten met Eerste Kamer, Provincies en Waterschappen goed onderhouden. Vroeger zat ik meestal aan het roer, nu is dat een ander en ben ik haar rechterhand, maar de dynamiek is zo groot dat ik voldoende uitdaging heb. Ik functioneer het beste met veel verschillende dingen tegelijk in een hoog tempo. Mijn ambitie is op een verkiesbare plek komen als de Tweede Kamer verkiezingen komen.”
 
Het is nu aan BBB om de verkiezingsuitslag waar te maken. „Er is een bepaalde onvrede die wij gevoeld hebben, daarom hebben we de partij opgericht. Twee jaar geleden hadden we 453 leden, dat zijn er nu ruim 13.000. We hadden 600 kandidaten en een paar duizend vrijwilligers. We zijn de snelst groeiende partij, terwijl de gevestigde orde in de min staat. Wij snappen wat er speelt: het is killing om te zeggen tegen mensen die het niet redden dat iedereen het met een beetje minder moet doen of dat na het zuur het zoet komt. Mensen zijn dat helemaal beu. Dat is gewoon klaar, politiek voeren zal op een andere manier moeten. Het is nog nooit zoveel gegaan over het platteland in de Tweede Kamer en in plaats van punten op de agenda moeten we nu invloed op het beleid gaan uitvoeren. Ik ben supertrots, we worden nu echt serieus genomen.”

Caroline van der Plas en Henk Vermeer BBB foto Ronald Hissink
(Foto Ronald Hissink)