'Het gaat niet goed met ons, we zijn heel bang'

Door Petronella van het Goor - Hiba (34), Mahmoud (36) en hun drie kinderen hebben slecht nieuws gekregen. Hun verzoek om in Nederland te mogen blijven, is geweigerd. De advocaat is nog bezig met een hoger beroep, maar ze hebben al een brief gekregen van het COA. 

We moeten 24 mei ons huis verlaten. Op die dag zijn we dus dakloos

Hiba, haar man en hun drie kinderen weten niet wat er dan gaat gebeuren. "Op diezelfde dag is de uitspraak in het hoger beroep. Als we dan ook slecht nieuws krijgen, moeten we terug naar ons eigen land." 
 
Of ze meteen na de uitspraak op een vliegtuig terug worden gezet, of dat ze tijdelijk ergens anders worden ondergebracht, weet Hiba niet en die onzekerheid is heel moeilijk. "Het gaat niet goed met ons, ook onze kinderen zijn bang." 
 
Sinds september 2019 is het gezin in Nederland. Hun jongste zoon is hier geboren. Ze zijn gevlucht uit Jordanië uit angst voor Hiba's familie. "Mijn familie is het niet eens met de keuze die ik heb gemaakt voor mijn man. Ze dreigen ons te vermoorden als ik hem niet verlaat. Dat hebben ze al geprobeerd. Ze schoten op hem en staken ons huis in brand." Al hun papieren zijn met die brand vernietigd. Hun paspoorten zijn gestolen door smokkelaars tijdens hun vlucht. "Daarbij is mijn familie hooggeplaatst in de Jordaanse veiligheidsdienst. Wij hebben een sterk vermoeden dat zij leugens over ons vertellen." 
 
De afgelopen jaren hebben ze uit kunnen rusten. Het was voor het eerst in lange tijd dat ze zich veilig voelden. Die veiligheid is nu ver te zoeken. "We zijn zo bang. Als we terug moeten, weet ik zeker dat mijn familie de dreigementen waar gaat maken. Maar dat kunnen we niet bewijzen." 
 
Hiba hoopt dat er iemand is die hun verder kan helpen. Een laatste bezwaar, alles om meer tijd te kunnen krijgen. "Terug gaan is echt geen optie. Als wij terug moeten, gaan we dood. Help ons." 

Lees ook:
'Als we waren gebleven, had mijn familie ons vermoord'

Hiba en haar gezin AZC Harderwijk