Hoe gaan we om met de omgekeerde vlaggen?

In Ermelo hangen, net als in andere gemeenten, op veel plekken omgekeerde vlaggen. De gemeente haalt op dit moment alleen de vlaggen weg die een gevaar opleveren voor de (verkeers)veiligheid.

De gemeente merkt dat de reacties op de actie zeer verschillend zijn

Een deel van de inwoners laat weten veel moeite te hebben met het gebruik van de vlag voor dit doel. Een ander deel van de inwoners van Ermelo heeft aangegeven de actie een goede, en vreedzame, manier te vinden om te protesteren en roept op om de vlaggen te laten hangen.

Wet- en regelgeving geven op dit moment onvoldoende grond om de vlaggen direct te verwijderen. Ook wil de gemeente de tweedeling en groeiende agressie tussen verschillende groepen (lokaal en landelijk) niet verder voeden door de vlaggen direct te verwijderen. De ervaring bij andere gemeenten is dat het weghalen van de vlaggen de verhoudingen verder verhardt en de vlaggen binnen afzienbare tijd weer worden opgehangen.

In gesprek blijven en wederzijds begrip
Met elkaar in gesprek blijven en wederzijds begrip staat voorop. De gemeente wil graag in gesprek met degenen die de vlaggen hebben opgehangen, en zijn bezig met het leggen van contact. Het verzoek aan de ‘ophangers’ om de vlaggen zelf te verwijderen, doen ze hierbij nogmaals.

Lees hier de vragen en antwoorden