Integrale lening toekomstbestendig wonen in Ermelo

Op 3 februari 2021 is de gemeenteraad van Ermelo akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van de integrale lening toekomstbestendig wonen. 

Deze leningsmogelijkheid, die nu samen met de provincie Gelderland wordt aangeboden, is een vervanging van de bestaande duurzaamheidslening en de invoering van de geplande blijverslening

Waarvoor kan deze lening gebruikt worden?
De lening is bedoeld voor de financiering van duurzaamheidsvoorzieningen in woningen, zoals isolatie, zonnepanelen, warmtepompen, asbestsanering, etc. Daarnaast kan het gebruikt worden om woningen aan te passen om langer in de woning te kunnen wonen. 
Voor verenigingen, stichtingen en VvE’s blijft de Stimuleringslening beschikbaar en voor bedrijven en ondernemingen de landelijke Energiebespaarlening.

Waarom is de VVD Ermelo met de nieuwe leningsvorm akkoord gegaan?
* De lening is bedoeld voor een brede doelgroep. Geen leeftijdsgrenzen. 
* Opgezet als een langjarige regeling.
      * Ook voor nieuwbouw.
      * Hogere leenbedragen dan de oude regeling (maximaal € 50.000)
      * De praktijk laat zien dat er behoefte is aan deze leningsvorm. (gemiddeld 50 aanvragen per jaar)
      * Verschillende financieringsvormen waardoor maatwerk mogelijk is.
      * Voor de gemeente een gedeeld financieel risico door fifty/fifty financiering met de provincie Gelderland.

Voor de VVD Ermelo is het ook belangrijk dat er een controle is op overfinanciering waardoor men in economisch slechtere tijden niet direct in de problemen komt. Er wordt namelijk naar het inkomen gekeken of de waarde van de woning. Verder is het rente % voor toekomstige leningen flexibel zodat ingespeeld kan worden op toekomstige marktontwikkelingen.

De VVD Ermelo hoopt dat deze integrale lening een goed instrument is om de klimaatdoelstellingen te halen en dat mensen langer in hun woning kunnen blijven wonen.