Jos, Dick en HelemaalGroen

Jos van der Deure (70) woont al veertig jaar in mooi Ermelo. Hij heeft gewerkt als verpleegkundige, is langdurig  politiek betrokken en sinds vijf jaar Raadslid namens de ChristenUnie. Daarnaast is hij actief in maatschappelijke- en zorgorganisaties.

Dick Tillema (55) woont zeven jaar in Ermelo dat hij kende van de vele vakanties in zijn kindertijd, hij voelt zich er thuis. Dick werkt als Manager Bedrijfsvoering bij Stichting 3xM, heeft een B&B genaamd SveTi en is Raadslid voor de ChristenUnie

Goed zorgen voor hun dorp ligt Jos en Dick na aan het hart. Vanuit hun christelijke achtergrond hebben ze ook de opdracht  goed voor de schepping te zorgen en daar leveren ze graag  een bijdrage aan. Fractieleden lopen wel vaker een opruimronde, hun wens is om dit structureel aan te pakken. Ze denken dat de app HelemaalGroen daarbij kan helpen. Die kennen ze sinds kort en stemt hen vrolijk, vooral omdat ze kunnen zien waar ze geweest zijn. Hun wens is om meer liefhebbers te vinden die zwerfvuilraper willen worden. Wie houdt er nou niet van schone straten en een opgeruimde natuur?

Dick en Jos en stelden vanuit hun fractie schriftelijke vragen aan het college met als doel het zwerfafvalprobleem beter op de agenda te krijgen en de app breder in te zetten binnen de gemeente met als motto  ‘Vele handen maken licht werk’. Hierbij kan de gemeente in hun ogen een stimulerende rol spelen.

Hoe werkt HelemaalGroen?
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de nu 11.750 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. (www.helemaalgroen.nl).
 
In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt.
 
De gemeente Ermelo telt nu 27 deelnemers bij HelemaalGroen.
Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen!
 
Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.

Stichting Helemaal Groen Ermelo