Juridische kwaliteit in Ermelo in de basis op orde

De afgelopen maanden heeft de rekenkamercommissie Ermelo-Harderwijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de juridische kwaliteitszorg in de gemeente Ermelo. Hieruit volgt dat de juridische kwaliteit in de basis op orde is. De resultaten zijn over het algemeen goed, hoewel op individueel niveau soms verbeterpunten zichtbaar zijn. Wat wel verbetering behoeft, is de wijze waarop systematisch aan de juridische kwaliteit gewerkt wordt.

De rekenkamercommissie heeft de afgelopen maanden onderzocht bij de gemeente Ermelo in hoeverre de juridische kwaliteitszorg doelmatig en doeltreffend is

Dit heeft geleid tot de bovenstaand genoemde resultaten en een aantal specifieke aanbevelingen. Zo adviseert de rekenkamer om meer systematisch de juridische kwaliteit te analyseren en te volgen; de kwaliteit op een aantal rechtsgebieden te verbeteren, zoals het sluiten van contracten en motiveren van besluiten in het ruimtelijk domein; en meer aandacht te besteden aan het informeel oplossen van bezwaren van inwoners.

Het rapport is nu aangeboden aan de gemeenteraad van de gemeente Ermelo. Die bepaalt in hoeverre de aanbevelingen worden overgenomen.

Aanleiding voor dit onderzoek wordt onder meer gevormd door een inwoner die het onderwerp bij de rekenkamercommissie heeft aangedragen. Binnen de gemeente Ermelo spelen een aantal langlopende (juridische) dossiers. In het voorjaar 2021 heeft de gemeente besloten daar onderzoek naar te laten doen. Dat is niet hetzelfde als dit onderzoek, de resultaten daarvan volgen nog. In dit onderzoek heeft de rekenkamer er bewust voor gekozen geen van de langlopende dossiers mee te nemen. Daarover geven de resultaten dus ook geen oordeel. Die geven enkel een oordeel over de juridische kwaliteit in het algemeen in de gemeente.