Kerkdennen Ermelo verkeersveilig, vitaal en duurzaam

Dit jaar ging het bedrijventerrein Kerkdennen op de schop. Kerkdennen is het oudste bedrijventerrein van Ermelo. Het is een bedrijventerrein met betrokken ondernemers. Samen met die ondernemers nam de gemeente maatregelen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en de vitaliteit. Ook nam de gemeente duurzame maatregelen.

Verkeersveiligheid

De wegen Kerkdennen en de Herderlaan pakte de gemeente grondig aan. Ze vervingen het asfalt en pasten snelheidsremmende maatregelen toe. Ze brachten de maximum snelheid terug naar 30 km/u. Parkeerplaatsen op het terrein werden anders ingericht. Al deze maatregelen leiden tot een veiligere verkeerssituatie voor alle weggebruikers van en naar het bedrijventerrein. Aannemer Van Gelder voerde deze werkzaamheden uit met materieel dat nauwelijks stikstof uitstootte.

Duurzaamheid
De bedrijven kregen een aanbod om een gratis energiescan te laten doen. Hiermee kregen ze een beeld van het huidige energieverbruik. En een plan van aanpak om hun bedrijf slim te verduurzamen. De bedrijven zijn hiermee voortvarend aan de slag gegaan. Een andere duurzame maatregel die de gemeente nam was het aanbrengen van een regenwater infiltratieriool. Hierdoor stroomt overtollig regenwater niet langer nutteloos het riool in. Maar wordt het opgevangen en geleid naar de bomen, de groenstroken en de nabij gelegen heide. Dit wordt nog niet heel vaak toegepast in Nederland en is daarom best uniek.  Ook plaatsten ze ledverlichting en laadpalen.

Klimaatbomen
Op 30 november startte het laatste onderdeel van het project: het aanbrengen van het groen. Het groen bestaat onder andere uit 11 klimaatbomen. Voor deze bomen wordt hemelwater afgekoppeld en geleid naar de groeiplaats van de bomen. Een groeiplaats is zo ingericht dat er heel veel water kan worden opgeslagen. Klimaatbomen beperken hittestress en langdurige droogte, maar ook wateroverlast. En zijn zo een antwoord op ons veranderende klimaat.

Helaas geen feestelijke oplevering
Op 1 december plantten wethouder Leo van der Velden en Jolande Combee-Paulus, voorzitter van Bedrijvenkring Ermelo symbolisch de laatste klimaatboom. “Helaas kunnen we door de coronamaatregelen de oplevering van het bedrijventerrein niet fysiek met elkaar vieren. Dat is echt jammer omdat we samen met de ondernemers een toekomstbestendig en uniek bedrijventerrein hebben gerealiseerd. Helaas geen gezamenlijk feestje, maar wel voor alle ondernemers een feestelijk taart. We zijn verheugd dat na jarenlang praten de realisatie een feit is en zijn trots op het resultaat”, aldus wethouder Van der Velden.

Fietspad Groevenbeekse Heide
Het project is nu bijna afgerond. Het aan te leggen fietspad over de Groevenbeekse Heide maakt ook deel uit van de verbeteringen van Kerkdennen. We verwachten het fietspad in het derde kwartaal van 2021 aan te leggen.

Fietspad Groevenbeekse Hei Ermelo