Koninklijke Onderscheidingen in Ermelo 2021

Op maandagochtend 26 april reikte burgemeester Dorine Burmanje, ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, vijf Koninklijke Onderscheidingen uit. 

Vanwege corona waren uitsluitend de gedecoreerden, hun eventuele partner, de voorsteller en één extra genodigde aanwezig in het gemeentehuis om persoonlijk hun lintje te ontvangen uit handen van burgemeester Burmanje

Koninklijke onderscheidingen gemeente Ermelo 2021
(Foto gemeente Ermelo)

De onderscheidingen zijn uitgereikt aan:
  • De heer P. de Ridder - Lid in de Orde van Oranje Nassau
  • Mevrouw J. de Ridder-Groothuis - Lid in de orde van Oranje Nassau
  • De heer D.C.C. Andreae - Lid in de orde van Oranje Nassau
  • Mevrouw R.A.J. Bakker-Zomer - Lid in de Orde van Oranje Nassau
  • Mevrouw N.J.M.Hofsink-Overkamp - Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer P. de Ridder

De heer P. de Ridder (78) was tot in 1998 werkzaam bij Woninginrichting Buis in Baarn, ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten:
  • 1975 – 2009 In de jaren 1975, 1979, 1982, 1986, 2005 en 2009 ouderling bij de Gereformeerde Kerk (PKN) Ermelo.
  • 1990 – 2012 Vrijwilliger bij de Interkerkelijke Stichting Rekreatie Lichamelijk Gehandicapten "Noord West Veluwe". Decorandus verzorgde de aanmelding van gasten voor de vakantieweek en regelde bijvoorbeeld het vervoer naar het vakantieadres. Daarnaast hield decorandus zich o.a. bezig met de werving van vrijwilligers/chauffeurs.
  • 1999 - 2000 Ontwerpen en vervaardigen van de kleding (ca. 70 stuks) voor de uitbeelding van Bijbelverhalen door een werkgroep van de Gereformeerde Kerk Gereformeerde Kerk (PKN) van Ermelo. De kleding wordt nog steeds gebruikt bij diverse activiteiten. 
  • 2000 - heden Vrijwilliger en hulpkoster bij de Open Kerk van de Immanuelkerk Ermelo.
  • 2001 - 2003 Ontwerpen en vervaardigen van liturgische kleden voor de Gereformeerde Kerk (PKN) Ermelo.
  • 2007 - heden Vrijwilliger bij de Willem Holtrop Hospice.
  • 2009 - heden Assistent (bhv'er, geluidsman, gastheer) van de werkgroep Ouderenontmoetingsgroep van de Immanuelkerk te Ermelo. De ontmoetingsbijeenkomsten vinden gemiddeld drie keer per jaar plaats in een zaal van de kerk.

Mevrouw J. de Ridder – Groothuis

Mevrouw J. de Ridder – Groothuis (77) na haar huwelijk geen betaalde hoofdfunctie, ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten:
  • 1980 - 1990 Bestuurslid van het Provinciaal Bestuur van de Gereformeerde Vrouwenbond in Gelderland (aantal leden onvermeld). Zij is ook een periode vicevoorzitter geweest. Decoranda bezocht ook vergaderingen van diverse vrouwengroepen uit het rayon en heeft zich hard gemaakt voor de samenwerking met hervormde en Lutherse vrouwen.
  • 1985 - 2018 Vrijwilliger bij de Interkerkelijke Stichting Rekreatie Lichamelijk gehandicapten "Noord West Veluwe". Deze stichting had tot doel het organiseren van vakantieweken voor ouderen en/of mensen met een beperking. Decoranda verzorgde gedurende drie vakantieweken per jaar 2 of 3 gasten per vakantieweek: ze hielp de verpleging en ondersteunde de gasten bij alle dagelijkse activiteiten. Ook verleende zij ondersteuning bij de voorbereiding van activiteiten tijdens een vakantieweek, zoals een braderie of een dagje uit.
  • 1989 - 1996 Diaken en ouderling bij de Gereformeerde Kerk Ermelo.
  • 1997 – heden In de jaren 1997, 2002, 2007, 2012, 2017 en heden medeoprichter, voorzitter van de werkgroep Open Kerk van de Immanuel Kerk-Ermelo. De Open Kerk is een plek waar mensen even op verhaal kunnen komen. Deze Open Kerk vindt wekelijks plaats.
  • 2003 – 2017 Verzorger van pr-werkzaamheden van 2003 tot 2006, van 2010 tot 2013 penningmeester, voor/van de Kledingbeurs in Ermelo (twee beurzen per jaar). Van 2015 tot 2017 heeft decoranda de taak van algemeen adjunct op zich genomen. Decoranda heeft in deze periode de beurs van begin tot eind georganiseerd.
  • 2004 - 2010 Voorzitter van Passage-West, voorheen NCVB (ledental onvermeld).
  • 2007 - heden Zorgvrijwilliger en verlener van hand-en-spandiensten bij de Willem Holtrop Hospice.

De heer D.C.C. Andreae

De heer D.C.C. Andreae  (78) tot zijn pensionering eigenaar geweest van de snackbar Onder de Linde te Ermelo, ontplooide/ontplooit de volgende vrijwillige activiteiten:
  • 1963 - 1969 Vrijwilliger bij de Nederlandse Christelijke Wandelbond, afdeling Gelderland. Betrokkene organiseerde mede de bevrijdingsmarsen en de avondvierdaagse en fungeerde als jurylid (niet ondersteund).
  • 1964 - 1967 Medeoprichter en penningmeester van de motorcrossclub MC Volgas te Ermelo.
  • 2005 - heden Vrijwilliger bij de voetbalvereniging DVS'33 Ermelo (1500 leden). Betrokkene verzorgde de catering en was lid van de onderhoud- en schoonmaakploeg. Sinds 2015 bezorgt hij tweewekelijks de wedstrijdaankondigingen bij de lokale winkeliers.
  • 2008 - heden Vrijwilliger bij de Stichting Centrum Management Ermelo, voorheen de Ondernemersvereniging Ermelo (120 leden). Betrokkene draagt zorg voor het verspreiden van de mailings en de posters voor de evenementen en ondersteunt bij de activiteiten.
  • 2008 - heden Vrijwilliger bij de Oranjevereniging Ermelo (100 leden). Betrokkene ondersteunt bij de activiteiten rondom Koningsdag en dodenherdenking en fungeert als verkeersregelaar bij het jaarlijkse bierfeest.
  • 2010 - heden Vrijwilliger bij de VVV te Ermelo. Betrokkene fungeert in de zomerperiode als verkeersregelaar tijdens de braderieën en bezorgt maandelijks de evenementenkalender bij de winkeliers.
  • 2010 – heden Vrijwilliger bij de VVD, afdeling Ermelo. Betrokkene ondersteunt bij de verkiezingscampagnes en denkt actief mee tijdens de vergaderingen en bijeenkomsten.
  • 2013 - heden Vrijwilliger bij de IJsclub De Kanovijver te Ermelo (200 leden). Betrokkene fungeert in de zomerperiode als kanomeester en begeleidt de recreanten vier tot zes dagdelen per week bij in het in- en uitstappen van de kano's. Daarnaast maakt hij schoon en ondersteunt hij in de winter bij het schaatsen.
  • 2019 - heden Vrijwilliger bij de Stichting IJs in Ermelo. De stichting plaatst in de winterperiode een kunstijsbaan in het dorpscentrum. Betrokkene fungeert als ijsmeester en houdt het toezicht op de baan.

Mevrouw R.A.J. Bakker – Zomer

Mevrouw R.A.J. Bakker Zomer (65) is werkzaam als onderwijsassistent en stage-coördinator bij het Christelijk College Groevenbeek te Ermelo. Zij bouwde een breed netwerk op, dat jaarlijks een groot aantal stageplaatsen voor de beroeps- en de maatschappelijke stages oplevert. Ook toen de wettelijke verplichting voor de maatschappelijke stage verviel, heeft zij zich hard gemaakt om het een volwaardige plek te geven binnen de school. Betrokkene initieert en wordt benaderd voor diverse goede doelen activiteiten, waaraan zij tevens leerlingen verbindt.

Daarnaast ontplooide/ontplooit zij de volgende vrijwillige activiteiten:
  • 1986 - heden Vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Ermelo. Betrokkene fungeert/fungeerde als jeugddiaken (2009-2017), hulpkoster, gastvrouw en lid van de commissie Kerk 2.0. Daarnaast initieert en organiseert zij activiteiten, bezoekt zij gemeenteleden en jarenlang organiseerde zij de kinderclub inclusief de clubkampen.
  • 2018 - heden Bestuurslid van de Stichting Ermelo's Kunstcollectief (StEK), een collectief dat zich inzet voor de bevordering van kunst en kunsteducatie door middel van exposities, workshops en lezingen.
  • 2018 - heden Lid van het Comité Jaarlijkse Burendag te Ermelo. Betrokkene organiseert mede het evenement in de straat en organiseert kinderactiviteiten.
  • 2019 – heden Lid van de Kerngroep Dwaallicht Festival te Ermelo, dat jaarlijks een huiskamerfestival organiseert. Betrokkene draagt bij aan de voorbereidingen en coördineert de vrijwilligers.
  • 2019 - heden Initiator en lid van het organisatiecomité De Kwist te Ermelo. Betrokkene organiseerde mede een pubquiz, waarvoor tachtig teams zich inschreven. Zij legde de contacten met de ondernemers, de VVV en de media. Als gevolg van de Coronacrisis is de uitvoering van de eerste editie afgeblazen.

Mevrouw N.J.M.Hofsink-Overkamp

Mevrouw N, Overkamp (53) richtte in 2007 samen met haar partner de onderneming ZebraBlauw tekst&beeld op. Zij ontwerpen logo's, brochures enz. en schrijven teksten. Tevens geven zij sinds 2013 de kwartaalglossy Puur&Persoonlijk uit, een magazine over rouw, troost en herinneringen. In de aanloop naar dit magazine organiseerde betrokkene in de periode 2010-2013 herinneringsbijeenkomsten met muziek, poëzie en beeldende kunst. Sinds 2010 is betrokkene parttime werkzaam als educatief medewerker bij het Museum Het Pakhuis te Ermelo (museum). Zij richtte in 2013 samen met haar partner de digitale krant ErmeloVanNu op en in 2019 de onderneming CrossMedia Ermelo.
 
Als educatief medewerker bij Museum Het Pakhuis richt betrokkene zich op het opzetten en uitvoeren van een educatief programma voor de basis- en middelbare scholen en het organiseren van de publieksevenementen. Gesteld wordt dat zij bijzondere prestaties heeft geleverd door naast haar reguliere taken een nieuwe huisstijl te ontwerpen voor Het Pakhuis en dat zij een onmisbare schakel is in het ontwikkelen en presenteren van de nieuwe exposities. Wat betreft de publieksevenementen heeft betrokkene ervoor gezorgd dat deze niet langer alleen binnen het museum plaatsvinden, maar ook daarbuiten. Zo organiseerde zij in 2017 een Romeins festival op de Ermelosche Heide.
 
Betrokkene ontwikkelde niet alleen een lesprogramma voor scholen, maar fungeert als initiator en coördinator bij de samenwerking tussen de gemeente, de scholen en het museum. Zo ontwikkelde zij een pilot over de duurzaamheid van schoolgebouwen, die op termijn geïmplementeerd kan worden op alle lokale scholen. Zij betrekt de lokale ondernemers bij het onderwijsproject. Zij ontwikkelde tevens het provinciale projectplan rond het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN). Met dit project verbindt zij kleine musea, historische verenigingen en erfgoedinstellingen om een educatieve toepassing van het AHN te realiseren. Tijdens de corona-pandemie moest het museum de deuren sluiten; betrokkene bedacht een digitale versie van het museum, met name gericht op 75 jaar bevrijding.
 
"Door haar toedoen wordt Het Pakhuis meer en meer een museum van ontmoeting", aldus de museumdirecteur. Zij stelt dat de rol van betrokkene binnen het museum veel verder gaat dan van haar verwacht kan worden. "Ze zet haar talent heel duidelijk in voor een bovenlokaal doel: het erfgoed van de Veluwe beleefbaar maken voor iedereen."
 
Daarnaast ontplooide/ontplooit betrokkene de volgende activiteiten:
  • Geen jaartal (Mede)auteur van een tiental boeken over (veelal) de geschiedenis van Ermelo. De boeken werden vaak in eigen beheer uitgegeven en waren geen commerciële uitgaven.
  • 2000 - 2002  Oprichter van, journalist en fotograaf bij het huis-aan-huisblad De Dorpsbode. De krant verscheen wekelijks en werd gratis verspreid in het buitengebied van Ermelo en Nunspeet. Op verzoek van de gemeente Ermelo is betrokkene de krant huis aan huis gaan verspreiden in de gehele gemeente. De krant werd in 2002 overgenomen door Het Kontakt en betrokkene kwam bij hen in bezoldigde dienst.
  • 2002 - 2006 Medeoprichter en organisator van het Ringsteken Elspeet. Betrokkene organiseerde het jaarlijkse evenement, dat later uitgroeide tot de Boerendag
  • 2008 - 2017 Vrijwilliger bij het Comité Open Monumentendag Ermelo. Betrokkene ontwikkelde de website, nam geluidsfragmenten op over de Ermelose monumenten, zodat deze altijd online beschikbaar zijn, en maakte een online beschikbare wandeltocht langs de monumenten. Zij initieerde een wereldrecordpoging en liet de Ermelose muziektent inpakken, dat landelijk in de media kwam. Daarnaast organiseerde zij de klassendagen om de schooljeugd te betrekken bij de (geschiedenis van de) lokale monumenten. Voorts droeg zij zorg voor (het ontwerpen van) alle promotiematerialen, dat zij thans nog steeds doet.
  • 2008 - heden Medeoprichter en secretaris van de Stichting Begraafplaatsen Ermelo-Veldwijk. Betrokkene zet zich in voor het behoud en onderhoud van de twee monumentale begraafplaatsen op het Landgoed Veldwijk.
  • 2014 - 2016 Voorzitter van de Stichting De Ultieme Uitdaging te Ermelo. De stichting heeft als doel (ex)kankerpatiënten te helpen hun vermoeidheid te overwinnen door een actieve levensstijl en het organiseren van (sportieve) evenementen. Onder leiding van betrokkene groeide de halve marathon, die jaarlijks voor de doelgroep wordt georganiseerd, sterk. Zij organiseerde het vijfjarige jubileum en ontwikkelde mede, t.g.v. het jubileum, een boek met de verhalen van de patiënten. 
  • 2014 - heden Medeoprichter van en vrijwilliger bij het evenement Ermelo Draait Door. Betrokkene organiseert mede het liveprogramma dat twee keer per zomer wordt gehouden. Zij fungeert als presentator en interviewer op het podium voor (bekende) dorpsgenoten en ondernemers. Daarnaast zijn er muziekoptredens en demonstraties door de lokale (sport)verenigingen. 
  • 2015 - 2018  Medeoprichter van en vrijwilliger bij de Winkelverkiezing Ermelo. Betrokkene fungeerde als presentator en verzorgde de pr. 
  • 2015 - 2019 Vrijwilliger bij de actie Serious Request Ermelo. Betrokkene droeg zorg voor de pr en fungeerde als presentator. 
  • 2016 Medeoprichter van de Stichting De Dorpswerkplaats te Ermelo. De stichting biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt scholing en kennisoverdracht aan en tevens een locatie voor het maken en verkopen van hun (kunst)werken.
  • 2017 - heden Secretaris van de ondernemersvereniging Pauwer te Ermelo. Betrokkene organiseert mede de evenementen en activiteiten, zoals de decemberacties van de winkeliers en het logospel. Daarnaast draagt zij zorg voor de communicatie en pr en bemant zij de stand tijdens de evenementen.
Daarnaast blijkt uit de brief van de voorsteller dat betrokkene tevens de volgende activiteit verrichtte:
  • 2006-2010 Vrijwilliger bij de Stichting Molen de Koe. Betrokkene maakte de nieuwsbrief en het donateursmagazine, ontwierp ansichtkaarten en legde de sloop en herbouw vast.