Kritische vragen over ‘Thaise hutjes’

Door Harry Schipper – Er komt een Thais restaurant aan de Julianalaan 123, naast ‘t Zomernest. De opening van ‘Lazy Tiger’, zoals het nieuwe restaurant gaat heten, staat gepland voor april volgend jaar. Nogal wat omwonenden zijn nog niet enthousiast hierover, zo lijkt: via de Stichting DOEH stellen ze vooralsnog alleen maar kritische vragen aan de gemeente Ermelo.

De belangengroepering van bewoners in de Driehoek (Julianalaan, Fokko Kortlanglaan en Kolbaanweg) maakt zich vooral zorgen over het feit dat de initiatiefnemers van plan zijn om in de tuin bij het restaurant in Thaise ‘hutjes’ komen, waarin straks ook gegeten kan worden. Ze vrezen dat daardoor op het terrein van het in aanbouw zijnde restaurant te weinig ruimte overblijft om te parkeren.

Het nieuwe Thaise restaurant heeft al wel een omgevingsvergunning van de gemeente. Daarin is onder meer bepaald dat de restauranthouder zelf, op eigen terrein, voor parkeergelegenheid moet zorgen. Er moeten tenminste 29 parkeerplekken komen. Over het terras zegt de gemeente dat de restauranthouder moet voldoen aan regels voor terrassen die voor alle horecagelegenheden in Ermelo gelden en dat dit gebruik niet ten kosten mag gaan van het benodigde aantal parkeerplaatsen.

Stichting DOEH, die al vaak in het nieuws kwam vanwege de overlast die omwonenden ervaren van eendenvleesproducent Thomassen Duck, wil ook weten of er voor het plaatsen van de Thaise hutjes geen omgevingsvergunning aangevraagd moet worden. En of er geen vooroverleg met de omwonenden had moeten plaatsvinden.

Ze vindt ook dat er in ieder geval een parkeerverbod moet komen langs de Julianalaan. Het verkeer staat ter hoogte van ’t Zomernest ‘vaak’ vast door geparkeerde auto’s langs de kant van de weg, zodat tegemoetkomend vrachtverkeer elkaar niet kan passeren. Maar de gemeente ziet zo’n perkeerverbod daar niet zitten: er kan immers op het eigen terrein geparkeerd worden. Daardoor, zo verwacht de gemeente, neemt de verkeersveiligheid er ter plaatse alleen maar toe.