Lava onder het Ermelose Weitje

Door Harry Schipper – De grasmat onder ’t Weitje in Ermelo krijgt een ondergrond van gebroken lavasteen. Het terrein wordt daardoor beter geschikt voor middelgrote en grote evenementen.

De lavasteen moet ervoor zorgen dat de grasmat na een evenement minder beschadigt en sneller herstelt, zodat er korter na elkaar evenementen op kunnen worden gehouden

’t Weitje is populair bij organisatoren van evenementen, omdat het een centraal en in het oog springende plek in het dorp is. “Maar”, zo vertelt wethouder Laurens van der Klappe, “na elk evenement had de grasmat zo’n tien weken nodig om weer te herstellen. Er rijden namelijk nogal eens zware vrachtwagens over het grasveld heen. De organiseren moeten na afloop de grasmat weer in orde opleveren. Dat kost extra werk en tijd. Met het aanbrengen van een laag lavasteenslag wordt de ondergrond stabieler en wordt de grasmat minder drassig”.

Ook voor het grasveld aan de Harderwijkse Wellen is lavasteenslag als onderlaag gebruikt. Ook daar worden bij evenementen geregeld zware vrachtwagens gebruikt om spullen als tenten en podia mee aan- en af te voeren.

De opknapbeurt van ’t Weitje gaat 25 duizend euro kosten. Van der Klappe denkt dat er daardoor jaarlijks wel zo’n drie middelgrote of grote evenementen op kunnen worden gehouden. Met dat aantal als maximum verwacht hij ook dat het draagvlak van omwonenden verbetert. Die hebben namelijk last van het lawaai dat met zulke evenementen vaak gepaard gaat.

Bang dat de raad zich verzet tegen de kosten, omdat er flink bezuinigd moet worden op de gemeentebegroting, is de wethouder niet: “Net als wij hecht de raad ook aan een goed evenementenbeleid. Dus ik verwacht niet dat de raad er tegen is”.