Lintjesregen 2022 in Ermelo

Op dinsdag 26 april om 09.30 uur reikte burgemeester Dorine Burmanje, ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, vier Koninklijke Onderscheidingen uit in de theaterzaal van de Dialoog in Ermelo.

De Koninklijke onderscheidingen werden uitgereikt aan mevrouw D.M.E. Bleijenberg-Wagenmakers, mevrouw H. Schoemaker-van Bentum, de heer ing. N.J. Poolen en mevrouw A.D. Sierksma-van Dijk

Mevrouw D.M.E. Bleijenberg-Wagenmakers
Mevrouw D.M.E. Bleijenberg-Wagenmakers (82) ontplooide/ontplooit de volgende vrijwillige activiteiten: 
  • van 1992 tot 2012  - vrijwilliger bij de Christelijke Harmonie Crescendo te Ermelo (ledenaantal onbekend). Betrokkene begeleidde de solisten op de vleugel en fungeerde als presentator tijdens de concerten (21 uur per jaar) 
  • van 2001 toto 2018  - voorzitter van het NVVH Vrouwennetwerk, afdeling Ermelo-Putten (ledenaantal onbekend). Betrokkene zette zich tevens in voor het kunst kijken en het opstellen van de maandberichten (2001-2009: 3 uur per week, 2009- 2013: 5 uur per week, 2013-2018: >7 uur per week)
  • van 2006 tot 2018 - vrijwilliger bij het Bezoekerscentrum Geldersch Landschap en Kastelen te Staverden. Betrokkene bemande de winkel met streekproducten en stond de bezoekers te woord. Zij verzorgde rondleidingen en onderhield de informatieruimte (4 uur per week) 
  • van 2014 tot heden - oprichter van het muziekduo Het Klein Concert. Betrokkene geeft concerten samen met haar zoon en treedt belangeloos op in kerken, zorginstellingen en bij verenigingen (25 uur per jaar)
  • van 2017 tot 2021 - secretaris van de Vrouwen Probus Club Ermelo 3. Betrokkene zette de administratie op (5 uur per week) 

Mevrouw H. Schoemaker-van Bentum 
Mevrouw H. Schoemaker-van Bentum (64) was tot omstreeks 2003 werkzaam als Verzorgende IG bij de Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe, locatie De Dillenburg te Ermelo. Hiermee moest ze stoppen vanwege ziekte. Daarna ontplooide/ontplooit ze de volgende vrijwillige activiteiten:

  • 2010 tot heden  - vrijwilliger bij de Stichting De Oase te Ermelo. Dit betreft een inloopwinkel. Voor iedere gast heeft ze een bemoedigend woord en een kopje thee of koffie en een plak ontbijtkoek (3 uur per week)
  • 2012 tot heden - mantelzorger voor een oudere dame en haar dementerende partner. Ze heeft de dame ondersteund bij het zorgen voor de partner. Sinds deze gestorven is komt de dame drie dagen per week bij betrokkene en haar echtgenoot eten. Daarnaast ruimt ze regelmatig haar huis op, doet ze de afwas en gaat ze geregeld mee naar het ziekenhuis, de kapper, de podoloog of de opticien voor de nodige ondersteuning. Er wordt ook ruimte gemaakt voor gezellige dingen, zoals het vieren van verjaardagen en uitjes. Eén keer mocht de dame in kwestie zelfs mee op vakantie. Gesteld wordt dat de dame in kwestie al drie jaar in een verzorgingshuis had gezeten zonder de hulp van betrokkene (25 uur per week)
  • 2016 tot heden - ondersteuner van een echtpaar in de buurt, van wie de man een nierziekte heeft en vier keer per week moest dialyseren en uiteindelijk een niertransplantatie moest ondergaan en van wie de vrouw kanker kreeg en daaraan overleed. Betrokkene verzorgt thans de maaltijden voor de man en checkt twee keer per dag of hij nog in leven is (3 uur per week).
Betrokkene zet zich daarnaast in om mensen in haar directie omgeving te helpen waar nodig met kleine hand- en spandiensten of met een pannetje soep. Samen met haar echtgenoot organiseerde ze eens per week een koffieochtend bij hen thuis voor buurtgenoten die wel wat gezelligheid konden gebruiken, zoals een weduwe, een weduwnaar en een licht dementerende vrouw. Soms waren daar twaalf gasten.

De heer ing. N.J. Poolen
De heer ing. N.J. Poolen (65) is eigenaar van Poolen Organisatieadvies B.V. Van 2012 tot 2016 was hij projectdirecteur van het project Ruimte voor de Waal, onderdeel van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. Bij Nijmegen maakte de Waal een scherpe bocht en vernauwde zich bovendien. Het project verplaatste daarom de dijk bij Nijmegen-Lent 350 meter landinwaarts en legde een nevengeul aan. Bij hoogwater geeft deze geul extra capaciteit voor de waterafvoer. Zo is een langgerekt eiland ontstaan, Veur Lent, pal tussen de historische binnenstad op de zuidoever en het nieuwe stadsdeel Waalsprong op de noordoever. Het eiland en de nevengeul vormen samen een rivierpark, ingericht met een mix van water en natuur, recreatie en stedelijke activiteiten. Inmiddels is Ruimte voor de Waal omarmd door de omgeving en vrijwel iedereen is trots op het nieuwe stadslandschap. Zelfs voormalige actievoerders zijn om. Betrokkene heeft ervoor gezorgd dat een prachtig project tot stand is gekomen dat acht maanden eerder is opgeleverd, met tot gevolg dat het budget niet in overschreden maar een grote kostenbesparing is opgeleverd.

Daarnaast ontplooide hij de volgende vrijwillige activiteiten:·
  • van 1981 - 1985 lid van het Boeldagcomité (40 uur per jaar)
  • van 1983 - 1989 voorzitter van de Motor- en Automobiel Club (MAC) (200-300 leden). Betrokkene zette de puzzelritten uit en verzorgde mede het clubblad (25 uur per maand)
  • van 2000 - 2005 organisator van de Taptoe Ermelo. Betrokkene wierf daarnaast sponsoren (80 uur per jaar)
  • van 2003 - 2008 voorzitter van de Molenstichting de Koe te Ermelo. Betrokkene onderhield contact met de architecten, vroeg vergunningen aan, wierf fondsen en subsidies en realiseerde de benodigde 900.000 euro zodat de herbouw van Molen de Koe kon worden gerealiseerd (12 uur per week)
  • van 2003 - 2021 vrijwilliger bij de Nieuw Apostolische Kerk te Harderwijk. Betrokkene was administrateur, diaken en voorganger (2007-2021). Hij bereidde wekelijks twee diensten voor, stuurde diverse activiteiten aan, verleende pastorale zorg en adviseerde bij bouwprojecten. Binnen het regionaal verband met zeven andere gemeenten beheert betrokkene de portefeuille opleiding en seminars (20 uur per week).
Mevrouw A.D. Sierksma-van Dijk
Mevrouw A.D. Sierksma-van Dijk (71), gepensioneerd sinds 2016, ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten:
  • van 1991 - 2007 secretaris van de Christelijke Oratorium Vereniging Putten (100 leden) (3 uur per week)
  • van 1994 - heden scriba van de Nederlandse Gereformeerde Kerk Ermelo. Daarnaast houdt betrokkene de ledenadministratie bij en levert zij bijdragen aan het kerkblad (5 uur per week)
  • van 2014 - heden vrijwilliger bij de Molenstichting "De Koe" te Ermelo (70 vrijwilligers). Deze stichting beheert een authentieke door windkracht aangedreven windmolen. Betrokkene maakt de bezettingsroosters. Tevens draagt zij mede zorg voor het verkoopklaar maken van de producten en fungeert zij als winkelmedewerker (4,5 uur per week)
  • van 2016 - heden verkoopmedewerker bij Stichting Kringloopwinkel Ermelo (6 uur per maand)
  • van 2019 - 2021 secretaris van de Christelijke Oratorium Vereniging Putten. Tevens verzorgde betrokkene de ledenadministratie, onderhield zij de externe contacten en verzorgde zij de nieuwsbrief (3 uur per week)